László Attila: folytonosságra, kiszámíthatóságra és következetességre van szükség ahhoz, hogy eredményeket tudjunk felmutatni az egészségügyben

2015.06.03. | Szenátus , Egészségügy

Kedden, június 2-án elutasította a szenátus azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű indítványt, amely szerint a romániai egészségügy komoly gondokkal küzd, és amelyben Nicolae Bănicioiu miniszter lemondását kérik. Az RMDSZ álláspontját László Attila, a szenátus Egészségügyi Bizottságának tagja fejtette ki, hangsúlyozva: „az RMDSZ ebben a formában nem támogatja az egyszerű indítványt, meggyőződésünk, hogy jelen helyzetben egy együttes, határozott elköteleződésre van szükség ahhoz, hogy lépéseket tudjunk tenni a minőségi egészségügyi ellátás irányába, függetlenül attól, hogy ki és mikor foglalja el a miniszteri széket.

Már a 90-es évek küszöbén bizonyossá vált, hogy reformintézkedésekre van szükség az egészségügyi rendszert illetően, mégis azt tapasztaljuk, hogy amint kidolgoztunk egy erre vonatkozó törvényes keretet, máris módosítottunk rajta. Az elmúlt 24 évben 31 miniszter állt a tárca élén: így sajnálatos módon azt is be kell látnunk, hogy egyiküknek sem állt módjában az általa kidolgozott program életbeültetése, befejezése, hiszen egy komoly, átfogó stratégia megvalósításához időre, folytonosságra, kiszámíthatóságra és következetességre van szükség” – fogalmazott a Szövetség Kolozs megyei szenátora.

A plenáris ülésen rámutattak: az emberi méltóságról, az állampolgári jogokról, főként a páciens középpontba helyezéséről mindaddig nem lehet beszélni, amíg Románia a bruttó nemzeti jövedelem (GDP) csupán négy százalékát fordítja az egészségügyre. Ez a nyugati országok esetében 8-9, a Kelet-európai országoknál pedig hat százalékot feltételez.