László Attila szenátorjelölt: a helyi közösségek érdekeit kell szolgálja a decentralizáció

2016.11.17. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


László Attila szenátorjelölt: a helyi közösségek érdekeit kell szolgálja a decentralizáció

László Attila szenátorjelölt Aranyos-menti települések polgármestereivel találkozott tegnap, 2016. november 16-án. A beszélgetések visszatérő témája volt, hogy ismételten átgondolatlan központi döntések miatt kerülnek nehéz helyzetbe az önkormányzatok.

„Kaptak egy felszólítást, hogy 2016 decemberétől a polgármesterek kötelesek alkalmazni a fogyatékkal élők mellé őket segítő személyeket. A szándék jó, de a gyakorlatba ültetése egyáltalán nem lett előkészítve. Két fő probléma van. Először is az a probléma, hogy úgy adták át a felelősséget az önkormányzatoknak, hogy egy szó sem esik arról, miből fogják ezt finanszírozni. A másik probléma, hogy egy külső intézmény fogja elbírálni, kiket kell az önkormányzatoknak alkalmazniuk, tehát ebbe nem lesz beleszólásuk.” - mondta az RMDSZ jelöltje.

Meglátása szerint a jó szándékú decentralizáció nem így működik, mint mondta: a döntéseket elő kell készíteni, tiszteletben kell tartani a szubszidiaritás elvét, tiszteletben kell tartani a helyi közösségeket, egyeztetni kell, felkészülési időt adni.

„Az önkormányzatok egy évre előre tervezik meg a költségvetésüket, és a központ egyszer csak év végén leoszt egy újabb feladatot, amihez sok helyen nagyon nehéz lesz megtalálni az anyagi forrásokat. Az ilyen típusú, szakmaiatlan, kényszer-decentralizáció a helyi közösségek semmibevételéről árulkodik, és nem hogy nem segít a helyi problémák megoldásában, hanem kifejezetten ártalmas lehet. Pedig a decentralizáció nagyon fontos lenne számunkra, erdélyiek számára. Egészen másképpen mennének a dolgok, ha az erdélyi mentalitás érvényesülne a problémák megoldásakor. Úgy gondolom, gyorsabban, jobb megoldások születnének az önkormányzatok szintjén, mint Bukarestben.” – fejtette ki László Attila.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.