Legalább 1,5 milliárd eurót kellene befektetni Hunyad megyébe

2012.11.05. | gazdaság , Hunyad , Parlamenti választások

Legalább 1,5 milliárd eurót kellene befektetni Hunyad megyébe

Az Erdély 2020 részeként kidolgozott Hunyad 2020 fejlesztési terv lesz az alapja az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek a parlamenti választásokon – jelentette be Winkler Gyula hétfői sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke elmondta, a megyének 2014-2020 között legalább másfél milliárd euró befektetésre lenne szüksége, ennek az összegnek közel egyharmadát európai alapokból lehetne biztosítani.

„Ezt a becslést matematikai modellel végeztük. Másfél milliárd euró értékű befektetésből 450 millió eurót lehetne megpályázni az Európai Uniótól, a következő hét éves költségvetési ciklusból. Ha Déva éves költségvetését vesszük alapul, akkor a 450 millió euró tíz év költségvetését jelenti” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy ebben a másfél milliárd eurós összegben nem szerepelnek az országos érdekeltségű projektek, mint például a Nagyszeben-Lugos autópálya.

Az európai parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy 2014-2020 között az EU költségvetési ciklusa több mint 110 pályázati jogcímet tartalmaz, ebből az RMDSZ 55, Erdélyben is fontos területet azonosított. Az Erdély 2020 fejlesztési tervben szerepel ez az 55 prioritás, amelyből Hunyad megyében 13-ra érdemes kiemelten figyelni.

Az EU ágazati programjaira kitérve, Winkler Gyula elmondta, a magán- és a közszféra, valamint a civil társadalom egyaránt pályázhat uniós alapokra, a Közös Agrárpolitika keretében a vidékfejlesztési program részeként lehet pályázni a vidéki infrastruktúra vagy gépparkok fejlesztésére, a Kohéziós Alapból például az épületek energiahatékonyságának növelésére lehet pályázni, a Regionális Fejlesztési alapból a kis- és középvállalkozóknak különítettek el pályázati alapot, az Európai Szociális Alapnál a roma közösség felzárkóztatását támogatják, de itt lehet pályázni például az ötven év felettiek foglalkoztatottsági arányának növelését célzó programokra is. Az EP-képviselő elmondta, az ilyen projektekhez megyei vagy helyi költségvetésből önrészre van szükség. Elmagyarázta, hogy két erőforrásból lehet biztosítani a szükséges fejlesztéseket, modernizációs folyamatokat: 70 százalékban saját forrásból (helyi, megyei vagy országos költségvetés), 30 százalékban uniós pályázatokból.

Winkler Gyula rámutatott, milyen katasztrofálisan gyenge teljesítményt ért el Románia az uniós források felhasználásában 2007-2013 között. Szerinte ez annak is tulajdonítható, hogy 2006-ban nem történt meg a szükséges konzultáció az önkormányzatok, az üzleti, az akadémiai, civil szféra között, így a 2007-2013 közötti időszakra érvényes finanszírozási javaslatok sem voltak megfelelően alapozva. „Erre egyetlen mentségünk lehet, hogy 2006-ban még nem voltunk az EU tagjai, nem volt tapasztalatunk a pályázási rendszerrel kapcsolatosan. Ezt ismét nem mondhatjuk el, ha ugyanebbe a helyzetbe kerülünk a 2014-2020 közötti időszakban. Ha ez megtörténik, akkor csak a saját hozzá nem értésünk miatt panaszkodhatunk” – hívta fel a figyelmet a felkészülés fontosságára Winkler Gyula. Az RMDSZ hamarosan benyújtja az Európa-ügyi Minisztériumhoz az Erdély 2020 fejlesztési tervet, azzal a céllal, hogy kerüljenek be a Szövetség elképzelései a romániai keret-stratégiába, amelyet Brüsszelnek terjesztenek elő a 2014-2020 költségvetési ciklus Romániára vonatkozó pályázási ütemezésére.

Az EP-képviselő szerint az európai intézmények jelzései alapján a következő hét évben az EU költségvetése ugyanakkora lesz, mint 2007-2013 között, ami azt jelenti, hogy Románia mintegy 31 milliárd euró értékű uniós forrást hívhat le 2014-2020 között.

„Az Erdély 2020 fejlesztési tervet egyedül nem tudjuk megvalósítani. Az RMDSZ javaslata egyben  párbeszédre való felhívás politikai, önkormányzati partnereink felé, annak érdekében, hogy Erdély fejlődhessen. Csak a közel hét millió erdélyi lakos együttes erőfeszítéssel alakíthatja Erdélyt valódi európai régióvá” – hangsúlyozta a közösségi tudat fontosságát Winkler Gyula.

Pozitív kampányt terveznek Hunyad megyében

Tiszta, pozitív és építő jellegű kampányt terveznek Hunyad megyében az RMDSZ jelöltjei, akik nemcsak a magyar közösséghez, hanem az egész megye lakosságához fordulnak üzenetükkel. A kampány során mindegyik RMDSZ jelölt ismerteti szavazókörzetének prioritásait, amelyeket a Hunyad 2020 fejlesztési tervben összesítettek – derült ki azon a hétfői dévai sajtótájékoztatón, amelyen Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke és hat jelölt vett részt.

Takács Aranka tanár, az RMDSZ vajdahunyadi képviselőjelöltje elmondta, az egyik célja az önkéntességről szóló törvény módosítása, hogy az önkéntesen végzett munka, az európai országokhoz hasonlóan, itthon is számítson szakmai tapasztalatnak. A fiatal jelölt megteremtené a törvényes hátteret, amely hatékonyan fellendíthetné a Hunyad megyei kulturális turizmust. Takács Aranka beszélt továbbá a tanügyi törvényről, a jogszabályok következetességének, állandóságának fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, kerülni kellene az állandó változtatást, amely lehetetlenné teszi a teljesítményt az oktatás területén.

Burján Gergely mérnök, az RMDSZ dévai képviselőjelöltjének egyik célkitűzése az adócsalás csökkentését lehetővé tevő jogszabályok megalkotása, amelyek szerinte a fenntartható gazdasági növekedés egyik alapfeltételét képezik. A jelölt elmondta, mandátum esetén Hunyad megyei problémák megoldásáért dolgozik majd, nemcsak a saját választókörzetét fogja képviselni.

Pogocsán Ferdinánd-Zoltán mérnök, a Déva – Vajdahunyad – Hátszeg körzet szenátorjelöltje elmondta, elsősorban a Déva – Vajdahunyad – Piski – Pusztakalán nagyvárosi övezet kiépítését hozná vissza a köztudatba. A szenátorjelölt az urbanisztikai tömbösítést megvalósíthatónak és hasznosnak tartja, ugyanakkor kidolgozna egy jobb, az ipari parkokra vonatkozó törvénykezést.

Kocsis Attila-Levente tanár, a Brád-Szászvárosi szenátorjelölt elmondta, prioritásai az oktatás – fejlesztés – népszerűsítés kulcsszavakra épülnek. Kiemelte, Hunyad megye érdekeit az oktatási és a fejlesztési tervek mentén kell képviselni. A mentalitásváltás és a fiatalabb generáció felkészítése, a versenyképes szakmai karrier megalapozása, nemcsak egyéni, hanem közösségi előnyt jelent – mondta a jelölt.

Kofity Zoltán mérnök, a Pusztakalán – Erdőhátság képviselőjelöltje elsősorban a fiatalokat és a környezetvédelmet érintő törvénykezésen dolgozna, különös tekintettel a védett természeti területekre.

Dezméri István mérnök, az RMDSZ brádi képviselőjelöltje, megyei kampányfőnök elmondta a Szövetség komolyan veszi a választási kampányt úgy, ahogy tette ezt mindig is az elmúlt 23 évben. A Hunyad megyei RMDSZ egy mandátum megszerzését tűzte ki célul, Dezméri István hangsúlyozta, mindegyik körzetben felkészült szakembereket jelöltek, így bármelyiküknek lesz lehetősége a parlamentben dolgozni, tudja egész Hunyad megye érdekeit méltón képviselni. A Hunyad megyei kampányfőnök kiemelte, az RMDSZ az egyetlen olyan szervezet, amely mind a 452 szavazókörzetben indított jelölteket, beleértve a 40 bukaresti és a hat határon túli körzetet is.