Legalább 60 napos közvita és parlament előtti egyeztetés szükséges az egészségügyi törvény esetében

2012.01.12. | RMDSZ , Egészségügy

Az egészségügyi törvénytervezetről egyeztettek ma a Szövetségi Elnökség ülésén, Kolozsvárott az RMDSZ politikusai, amelyen részt vett Ritli László tárcavezető is.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az ülést követően rövid sajtónyilatkozatban ismertette az egyeztetés részleteit.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség többször bebizonyította, hogy az egészségügyi reformoknak nemcsak a híve, hanem a megvalósítója is. Hiszen a ’90-es években Hajdú Gábor miniszteri mandátuma alatt mi végeztük el a legalaposabb reformot, és Cseke Attila minisztersége alatt hasonlóképpen a reformok mozgatói és végrehajtói voltunk a kórházak decentralizációjával, bizonyos esetekben pedig ezek bezárásával racionalizáltuk a rendszert, jobbá tettük azt. A reformokat folyatatni kell, és olyan formában lehetünk mi a reformoknak a folytatói, zászlóvivői, hogyha az adófizető polgárok érdekeit szolgálja, és nem más, privát érdekeket. Ezért a most közvitán lévő törvénytervezethez konkrét, módosító javaslatokat teszünk le, ezek a javaslatok minden egyes fejezetet érintenek majd. Meggyőződésem, hogy ebben az esetben a parlamenti vitát nem lehet megkerülni, és azt követően a rendszer úgy alakul át, hogy a közegészségügyi szolgáltatásokat jobbá, átláthatóbbá, gyorsabbá lehet tenni, úgy, hogy az minden polgár érdekeit szolgálja” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Hozzátette, az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy egy legalább 60 napos közvitának kell megelőznie a törvény napirendre tűzését, a felelősségvállalást ebben az esetben nem tartják elfogadhatónak. Ritli László egészségügyi miniszter januárban és februárban az ország számos megyéjében konzultációkat szervez, amelyeken a problémás kérdésekre keresik a megoldásokat.

Miután ezek a közviták lezárultak, én nagyon remélem, hogy ez a törvénytervezet politikailag vállalható lesz, és jelentősen átalakul majd ahhoz képest, ami jelen pillanatban a minisztérium honlapján olvasható” – összegezte Kelemen Hunor a mai tanácskozás következtetéseit.