Legyen új központ Udvarhelyen! - Arros Orsolya bemutatta az új központ látványtervét

2016.04.29. | Önkormányzati választások , Udvarhelyszék
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Legyen új központ Udvarhelyen! - Arros Orsolya bemutatta az új központ látványtervét

Arros Orsolya, az RMDSZ polgármesterjelöltje ma bemutatta a sajtó képviselőinek a székelyudvarhelyi városközpont új koncepciójának látványtervét. A jelölt szerint a központ minden város védjegye, brandje. Udvarhely legpatinásabb, legszebb épületei találhatóak itt, ezeknek kell képviselniük Székelyudvarhelyt. Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön már visszaadták a gyalogosoknak, városlakóknak a teret, az udvarhelyieknek és az idelátogatóknak is szükségük van egy nyitott térre, amely tele van élettel, amely minden generációnak élményt nyújt.

Orbán László és Szijgyártó Bálint, a látványtervet készítő fiatal székelyföldi építészek kiemelték, a központ hagyományos jellegét a modern elképzelések és a korszerű, kényelmes megoldások egészítik ki. A létező térelemek megmaradnak, a zöldövezetet harminc százalékkal fogják növelni, nyáron pedig pancsoló frissíti majd a tér levegőjét, amelyet a lombkoronák is védenek a naptól.

Arros hangsúlyozta, a forgalom iránya nem változik, az árufeltöltés és az ott lakók autósforgalma biztosítva marad, akárcsak a taxismegálló és a buszmegálló is. A forgalmat integráltan kezeli az új terv, a gyalogosok, biciklisek és autósok igényeit egyaránt figyelembe fogják venni. Fontos, hogy a biciklisáv külön szerepel a tervekben, nem csak járulékos elemként kezelik, illetve a parkolási problémát egy, a közelben tervezett parkolóházzal enyhítik. Az Orbán Balázs szobor és a tér másik végén elhelyezkedő hármas kereszt hangsúlyosabb szerepet fog kapni az új térelrendezésben, és rendezvények helyszíneként is szolgál majd az új tér.

Az akadálymentesítés kapcsán részletezték, hogy a nagyobb biztonság érdekében, az úttestet is magasítani fogják a gyalogátjárók között. A téren babakocsival is könnyedén lehet majd közlekedni, illetve újdonságként a vakokra és gyengén látókra is gondoltak, Braille-írásos táblácskák és makettek segítik őket a könnyebb közlekedésben.

A városháza előtti lezárt utca vendéglők, cukrászdák teraszainak is helyet ad majd, így a lakosoknak és a városba látogató turistáknak is kellemes időtöltést biztosít.

Arros Orsolya az érintettekkel további tanácskozásokat tervez: eddig a taxisok képviselőinek mutatta be a koncepciót, akik jól fogadták az elképzelést, javaslatokat és ötleteket adtak a megvalósításhoz. Az RMDSZ polgármesterjelöltje a következő napokban közvitára, nyilvános konzultációra bocsátja a tervet, a szakemberek mellett az udvarhelyiek véleményére akarja alapozni az új központot érintő döntéseket. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.