Lendületes tanévnyitás Marosvásárhelyen

2013.09.16. | Maros , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Lendületes tanévnyitás Marosvásárhelyen

Az Egyesülés Nemzeti Kollégium, valamint a Szász Adalbert Sportlíceum tanévnyitó ünnepségén vett részt ma, szeptember 16-án, Borbély László, marosvásárhelyi képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke.

Az Egyesülés Nemzeti Kollégium ünnepélyén – amelyen Maros Megye Tanácsának elnöke, Ciprian Dobre is jelen volt–, a képviselő kifejtette: ez az iskola mindig is különleges hely marad számára, hiszen ő is ott végezte az első nyolc osztályt, és örül annak, hogy máig rangos iskolája maradt mind a marosvásárhelyi magyarságnak, mind a románságnak.

 

„Ez a kollégium olyan értékeket képvisel a tanárain keresztül, amelyek a mai napon is a város egyik legrangosabb iskolájává emelik az Egyesülés Kollégiumot. Ez az az oktatási mező ahol románok és magyarok közösen kell megtalálják azt a megoldást amely mindkét félnek megfelel, hiszen nagyon fontos, hogy minkét nyelv oktatása megfelelő súllyal jelen legyen a tanintézményben” – hangsúlyozta az évnyitó ünnepségen Borbély, majd összefogásra kérte fel az iskola közösségét, annak érdekében, hogy Európai Uniós pénzekre tudjanak pályázni, valamint, hogy  együtt törekedjenek arra, hogy az iskola rangja, amelyet sok évtized során képviselt mint katolikus gimnázium, majd mint állami iskola Marosvásárhelyen, még sok éven át megmaradjon.

 

Az Egyesülés Nemzeti Kollégium ünnepségét követően Borbély László a Szász Adalbert Sportlíceum évnyitóján szólalt fel, ahol az iskola vezetőségével, Marosvásárhely alpolgármesterével, Peti Andrással, Corneliu Grosu prefektussal, valamint Ştefan Someşan főtanfelügyelővel  és Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettessel együtt, átadta az iskola új épületét, ahol a diákok biztonságos, civilizált körülmények között tanulhatnak a jövőben is. „Fontos stratégiai iskolája Marosvásárhelynek ez a kollégium, hiszen tudjuk, hogy minden ország számára a legjobb nagykövetek a sportolók. Ennek a városnak van mivel büszkélkednie, mert sok rangos sportoló került ki e kollégium padjaiból. Az iskola most is bizonyítja, hogy mennyi tehetséges jövendőbeli sportoló kezdi itt pályafutását” – fogalmazott a tanévnyitón Borbély, hozzátéve: a vezetőség, az intézmény magyar igazgatójával együtt, méltóképpen viszi tovább ezt a megtisztelő múltbéli hagyományt, és örül annak, hogy amíg az RMDSZ még kormányzati szerepet töltött be, ők is hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy Marosvásárhelyen öt sportcsarnok épült fel, emellett többet felújítottak, és mint mondta, reméli, hogy hamarosan átadásra kerül az az új multifunkcionális műjégpálya is, amely bármilyen európai szintű vagy világversenynek otthont tud biztosítani.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.