Létszám alatt is működhetnek osztályok a kisebbségi oktatásban

2016.01.20. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Létszám alatt is működhetnek osztályok a kisebbségi oktatásban

Az általános- és a kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseket, az iskolahálózat működésére és a beiskolázási számok meghatározására vonatkozó előírásokat is tartalmazza az a miniszteri rendelet, amelyet a szaktárca illetékes főosztálya a megyei tanfelügyelőségeknek minisztériumi körlevéllel küldött meg. A rendelet 8. cikkelyének 8. pontja előírja, egy I–VIII. osztályos iskola bármely osztályának tanulói létszáma legalább 12 kell hogy legyen, amennyiben ennél kevesebb tanulót írattak be, a végső döntést a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkársága hozza meg.

A rendelet további intézkedéseinek értelmében, ha egy iskolában olyan elemi vagy V–VIII. osztály található, amelyikben nincs meg az előírt minimális tanulói létszám, a működésére vonatkozó jóváhagyáshoz az iskolák a megyei tanfelügyelőséghez fordulhatnak, ahol összesítik a kéréseket, majd a Tanügyminisztérium Kisebbségi Államtitkárságára küldik jóváhagyás végett.

Ami az iskolahálózat működésének további kérdéseit illeti, felhívjuk az iskolák vezetőinek figyelmét a miniszteri rendelet 20/g cikkelyének előírásaira, miszerint az iskolahálózatot a helyi önkormányzatok határozzák meg és tartják fenn. A megyei tanfelügyelőségek csak láttamozzák a hálózati és beiskolázási terveket” – hangsúlyozta Király András, a nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős államtitkár. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.