Lezárult az előkészítés megyei szakasza

2012.05.24. | Kovászna , Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Lezárult az előkészítés megyei szakasza

Fotó: Henning János

Kovászna Megye Tanácsa május 24-i, csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta és ezáltal jóváhagyásra küldi a környezetvédelem és erdők központi hatósága felé a Bodok-Barót hegység, a Csókás-Veczer, a Veresvíz Tőzegláp és a Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelés nevet viselő projektet.

A projekt ötletgazdája, Demeter János alelnök elmondta: a megyei önkormányzat célkitűzései között szerepel olyan intézmények létrehozása, amelyek a turisták bejutását segítenék a védett területekre (Réty esetében), a közönség tájékoztatása, oktatása szempontjából. Mint ismeretes az önkormányzat korábban kezdeményezte látogatási központok kialakítását, amelyek lehetővé teszik, hogy a vadak megzavarása nélkül, azok természetes élőhelyén figyeljék őket az érkező vendégek.

Kovászna Megye Tanácsának felügyeletében a három Natura 2000 terület közé tartozik a Bodok-Barót hegység, a Veresvíz Tőzegláp és a Rétyi Nyír is, a tervek szerint ez utóbbin  hozzák létre a látogatóközpontokat. További tervek közt szerepel információs pontok létrehozása is a Hatodon, Esztelneken és a Szent-Anna tó fele vezető utón: itt a környék faunájára vonatkozó információs anyagot lehet majd megszerezni.

„A projekt egy európai uniós pályázat keretében valósul meg. A Natura 2000 esély arra, hogy a természetvédelmi terület környékén élő közösségek ismertté tegyék magukat, ugyanakkor megőrizzék a természetet gyermekeink számára.  Ezért tartjuk kiemelten fontosnak elindítani.”- fejtette ki Demeter János, alelnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.