Ma rajtol Dél-Tirolban az őshonos kisebbségek EB-je

2016.06.18. | FUEN

Ma rajtol Dél-Tirolban az őshonos kisebbségek EB-je

Harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az Europeadát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát. Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka. A bajnokságot szombaton délután nyitja meg a 2000 m magasan fekvő Kronplatzon, majd a brünecki főtéren Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója Vincze Loránt FUEN-elnök, a csapatok, az anyaországok képviselői, európai kisebbségi régiók vezetői jelenlétében. Az erdélyi magyar közösség képviseletében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke van jelen, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét pedig Berei István képviseli. A huszonnégy férfi és hat női válogatott között van az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar férfi válogatott is.

Az elkövetkező héten a foci lesz az őshonos európai kisebbségek számára is a varázsszó. Az Europeada lehetőségét ad kibújni a nemzetállamok árnyékából, voltaképpen az Európa-bajnokság kiegészítésének is tekinthetjük, hiszen a kisebbségi csapatok egyébként nem rúghatnak labdába a nemzeti válogatottak mellett" – fogalmazott Vincze Loránt, a FUEN elnöke. Az Europeada révén a FUEN célja felmutatni Európa nyelvi és kulturális sokszínűségét, a tizenhét országból érkező kisebbségi csapatok által képviselt értékeket. „A kisebbségek most otthon hagyják hétköznapi gondjaikat és egy másik arcukat mutatják: felszabadultan szurkolnak, zászlókat lengetnek, himnuszukat éneklik, fociznak" – tette hozzá a FUEN elnöke.

A mérkőzéseket hat férfi csoportban és két női csoportban, két felvonásban rendezik meg, a köztes szerdai napon pedig kulturális pihenőt tartanak a St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban. A ladinok a dél-tiroli autonómián osztozó közösségek egyike, a rétoromán nyelvcsaládhoz tartozó ladint beszélik. A csoportmérkőzésekre a hét első felében, a döntőkre és a díjkiosztó gálára a hét második felében kerül sor.

Az RMDSZ huszonkét tagú erdélyi magyar válogatottját Bodor László programokért felelős ügyvezető alelnök vezeti, edzője pedig Könczei Soma. A csapat a különböző régiókat képviselő játékosokból állt össze. Első mérkőzésük vasárnap, június 19-én délután három órától San Martin de Torban lesz a helyi ladin válogatottal.