Magyar fiatalok az Európa Ifjúsági Fővárosért

2013.12.04. | Kolozsvár , Ifjúság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyar fiatalok az Európa Ifjúsági Fővárosért

Az elmúlt hónapok folyamán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Kolozsváron tevékenykedő ifjúsági szervezetek kezdeményezésére, többszöri megbeszélések eredményeként a közéletért aktívan tevékenykedő fiatalok egy közös csoportosulásba tömörültek, melynek célja a magyar ifjúság tevékenységének egységes megjelenítése a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 program keretén belül.

„Az RMDSZ célja, hogy civil partnereivel, társszervezeteivel közösen, a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 program során minél látványosabban és eredményesebben bemutassa a régió magyar vonatkozású gazdaságát, kultúráját és hagyományait, továbbá, hogy a magyar ifjúsági szervezetek hangsúlyosan jelen legyenek az Európai Ifjúsági Főváros kommunikációjában, valamint programfelhozatalában. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a 2015-ben Kolozsvárra látogató turisták kapcsolatba kerüljenek az erdélyi magyarsággal, megismerjék ennek értékeit, és egy erős, életképes közösség képe alakuljon ki bennük. Ezen célkitűzés megvalósítása, illetve a magyar fiatalok minél szélesebb körű bevonása érdekében, a kezdeményező bizottság kialakítása során, számos, Kolozsváron és Erdélyben tevékenykedő magyar ifjúsági szervezettel vettük fel a kapcsolatot, egyeztetéseket folytatva az elkövetkező időszak tevékenységeiről” – tájékoztatott Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkár-helyettese. A kezdeményezés kapcsán elmondta: „Az RMDSZ anyagilag is támogatja az ifjúsági szervezetek programban való részvételét egy olyan pályázati alapot hozva létre, amelyen keresztül 2014-ben és 2015-ben támogatni tudja a magyar vonatkozású programokat”, hozzátéve, hogy a jövő év a felkészülésről kell szóljon, mely során kialakulnak azok a stratégiák és rendszerek, melyek mentén a magyar ifjúság egységesen tud megjelenni.

 

Talpas Botond, a kezdeményező bizottság tagja a program perspektíváit hangsúlyozta: „Úgy érezzük, hogy ifjúsági főváros program a kolozsvári és az erdélyi magyarok számára egy ritka lehetőség, hogy megmutassák magukat a régiónak és Európának. Arra vállalkoztunk, mi erdélyi magyar ifjúsági szervezetek, hogy erőforrásainkat közösen arra összpontosítjuk, hogy egy erős magyar keretet, jelleget adjunk a 2015-ös évnek. Ez nem csak a kolozsvári magyar közösséget erősítheti, hanem esélyt is ad számunkra a párbeszédre, magyarokkal, románokkal és Európa polgáraival is”. A kezdeményező bizottság tevékenységére kitérve Talpas bejelentette, hogy a következő időszakban széles körű konzultáció-sorozatra fognak sort keríteni a civil szféra különböző rétegeiben, amelynek célja az Európai Ifjúsági Fővárossal szembeni magyar vonatkozású igények és elvárások feltárása.

 

A bizottság további tagjai, Geréd Imre és Rés Konrád, a kezdeményezés önkormányzati, valamint a kolozsvári magyar diákság körében való beágyazódását ismertették.

,,Mint Erdély legfiatalabb önkormányzati képviselője, fontosnak tartom, hogy kapocs legyek a magyar ifjúsági szervezetek és a kolozsvári önkormányzat között. A fiatalok engedélyekkel, programokkal, helyszínekkel kapcsolatban, a legtöbb esetben, az önkormányzatot kell felkeressék, így célunk, hogy ebben is a segítségükre legyünk. Tekintetbe véve, hogy Erdély minden településéről csatlakozhatnak ifjúsági és civil szervezetek az Európai Ifjúsági Főváros programjaihoz, a kezdeményező bizottság célja felvenni a kapcsolatot az adott települések önkormányzataival, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló eszközeinkkel összehangoltan tudjuk segíteni ezen programok megvalósítását és támogatását” – fogalmazott Geréd.

 

,,A Kolozsvár Ifjúsági Fővárosa 2015 program keretében a kincses városban tevékenykedő ifjúsági szervezetek megmutathatják víziójukat, értékeiket, tevékenységeiket programjaik által úgy, hogy az egész közösség kapcsolatba kerüljön ezekkel. Fontos, hisz lehetőség nyílik egy olyan jelenlétre, ahol meg lehet mutatni a város ifjúságának sokszínűségét és a magyar szervezetek tevékenységeinek változatosságát. Ahhoz, hogy ez a sokszínűség és változatosság igazán előtérbe kerüljön, fontosnak tartom, hogy magyar vonalon is legyen egy központi csapat, aki összegyűjti a magyar ifjúsági- és diákszervezeteket, valamint egységesíti a programjavaslataikat úgy, hogy az a lehető legmagasabb szinten legyen beépítve a 2015-ös összesített programba. Úgy látom, hogy a csapat létrejöttével sikerülne több kisebb szervezetet, egyetemi csoportosulást is felzárkóztatni az egységhez, ezáltal is tapasztalati és megmérettetési lehetőséget nyújtva egy nemzetközi programban.” – hangsúlyozta Rés Konrád.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.