Magyar Lóránd a mezőgazdasági miniszterhez fordul kérdéseivel

2017.02.23. | Mezőgazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyar Lóránd a mezőgazdasági miniszterhez fordul kérdéseivel

Sokan kérdezik tőlem, hogy mivel foglalkozom Bukarestben. Egyszerű a válasz: azzal, amit ígértem, a Szatmár megyeiek képviseletével. Jelenleg kiemelten figyelek azokra, akik mezőgazdasági pályázatokat akarnak benyújtani, de az ezekhez szükséges szakképesítés hiányában félő, hogy nem készülnek el időre a dokumentációval, amely a pályázatok leadásához elengedhetetlenül szükséges. Gondolok itt elsősorban azokra, akik a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) fiatal gazdákat támogató kiírásán keresztül szeretnének fejlesztési pénzhez jutni” – magyarázta Magyar Lóránd, az RMDSZ parlamenti képviselője.

Elmondta, a kiírások márciusra várhatóak, s addigra jó lenne, ha a gondok ezen része megoldódna. Kifejtette, egy 360 órás, három hónapig tartó képzésről van szó, amelyet eddig a mezőgazdasági kamarák szerveztek meg, viszont ezeket az intézményeket 2017-től már a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz sorolták az szervezeti diagram szerint. „A mezőgazdasági miniszterhez fordulok a kérésünkkel, azért, hogy az eddig beiratkozott több mint 200 fiatalnak segíteni tudjunk. Ehhez az szükséges, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) ne csak a kamarát, de annak a képzési engedélyét is rendelje át a megyei mezőgazdasági igazgatóságok hatáskörébe” – fejtette ki teendőjét az RMDSZ parlamenti képviselője.

A mezőgazdasági szakképzéseket 2009 előtt az Országos Mezőgazdasági Szaktanácsadó Ügynökség (ANCA) és a megyei kirendeltségeik (Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Iroda - OJCA) szervezték. Ezek is a mostanihoz hasonlóan három hónapot vettek igénybe és 360 órába sűrítették bele a szükséges tananyagot. Most azonban csak azokat a képzést igazoló diplomákat fogadják el, amelyeket a tanügyminisztérium égisze alá tartozó intézmények egyikében állítanak ki – mutatott rá a projekt kiírásban szereplő egyik megoldandó kérdésre Magyar Lóránd, majd hozzátette, ebben az ügyben is a miniszterhez folyamodik megoldásért, kérve, hogy módosítsák ezt a részt, hiszen ezek a bizonyítványok is legálisak, és akkoriban az ANCA a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó intézmény volt. „Sok olyan projektről tudunk Szatmár megyében is, amelyhez ezeket a diplomákat szeretnék csatolni, mint a szükséges szakértelemről szóló bizonyítékot, de jelenleg nem tehetik meg. A képzést elvégeztetni újra pedig idő- és pénzpazarlás lenne, nem is beszélve arról, hogy felesleges hercehurcának tennénk ki az embereket, akik ezt az időt hasznosabban tudnák a gazdaságaikban eltölteni” – érvelt a képviselő. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.