Magyar Lóránd: segíteni kell a gazdákat és azokat a családokat, akik lehetőségeket látnak a mezőgazdaságban

2016.11.23. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyar Lóránd: segíteni kell a gazdákat és azokat a családokat, akik lehetőségeket látnak a mezőgazdaságban

„Ha folyamatosan arról beszélünk, hogy a társadalom alapja az erős közösség, akkor külön figyelmet kell fordítanunk a vidéken élőkre, mert a falusi élet nem jelentheti mindössze azt, hogy jobb levegőn nőnek fel a gyerekek. Jelentenie kell a jólétet és a gyarapodást is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a vidéken élők életkörülményei javuljanak” – magyarázta kampánykörútja alkalmával Szatmárhegyen Magyar Lóránd, az RMDSZ képviselőjelöltje, aki több mint tíz éve vidékfejlesztési szakemberként dolgozik. Kifejtette azt is, hogy a gazdaságok könnyen lehetnének Erdély gazdasági motorjai, de ahhoz előbb több lépcsőben is segíteni kell a gazdákat és azokat a családokat, akik lehetőségeket látnak a mezőgazdaságban.

„Mindenki tudja – nem kell ehhez vidéken élni -, hogy a földek telekkönyvezése létfontosságú ahhoz, hogy hektár alapú támogatást kaphasson valaki vagy pályázni tudjon a vidékfejlesztési program alapjaiból. Mindenki tudja azt is, hogy a telekkönyvezést az elmúlt 26 év alatt sem lehetett teljesen kivitelezni, holott több kezdeményezés is volt rá. Lengyelországban az előcsatlakozási alapokból finanszírozták a magas költségekkel járó telekkönyvezést, mi sajnos nem voltunk ennyire bölcsek Romániában, főleg mert bizonyos érdekköröknek ez nem áll érdekében. Az államnak kellene finanszírozni a telekkönyvezést, mert sok földtulajdonos azért nem teszi meg, mert egész egyszerűen nincsen erre anyagi lehetősége” – részletezte Magyar Lóránd, majd elmondta, sokszor többe kerül a visszaszolgáltatott földek telekkönyvezése, mint amennyit maga a föld ér vagy új földek vásárlása, ugyanis előbb le kell járatni a hagyatékot, mert a földek az eredeti tulajdonosok nevén vannak, topográfus kell, közjegyző és telekkönyvi illeték.

Romániában jelenleg csak azok kaphatnak hektár alapú támogatást, akiknek a nevén van a föld vagy bérleti szerződéssel rendelkeznek, de a szerződést csak az igazi tulajdonossal lehet megkötni. Ha pályázni szeretne valaki, akkor ez esetben is igazolni kell a tulajdonviszonyt.

„Nem mondom, hogy könnyű elérni azt, hogy minden földet telekkönyvezve legyen, de az RMDSZ számára ez egy prioritás, mert enélkül mindig nehézkes lesz a vidéken élők helyzete” – szögezte le Magyar Lóránd, majd hozzátette: „létezik ugyan vidékfejlesztési támogatás, amely egyrészt a mezőgazdasági tevékenységeket folytató gazdákat támogat vagy olyanokat, akik vidéken vállalkoznak, de nem mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ám ebből a két kategóriából kiesnek a gazdák, mert éppen nem azt termesztik, ami prioritás.

Ki kell egyenlíteni az aránytalanságot és azoknak nyújtani lehetőséget az 50 ezer euró megpályázására, akik az előbb említett pályázatban nem rúghatnak labdába – mondta a képviselőjelölt, majd hangsúlyozta, a 30-40 hektáros családi vállalkozásokra gondol, akik számára így lehetőség lenne, hogy becsülettel végezhessék a munkájukat, s ne kelljen a földet hátrahagyva városra költözniük, ahol bizonytalan lenne a megélhetésük. Szintén nekik nyújtana segítséget a három évre szóló adómentesség, amely a kezdő vállalkozásnak éppen a legkényesebb szakaszában jelentene fellélegzést a gazdáknak, akik így figyelhetnének a fejlesztésekre, miután megszabadultak kiadásoktól, amelyet havonta elő kellene teremteniük szinte a semmiből.

„Ezekkel az intézkedésekkel vissza lehetne adni a vidéken élő emberek becsületét, el lehetne érni, hogy családok éljenek meg az őseiktől örökölt földeket megmunkálva, s ezáltal a mezőgazdaság is fejlett és fejleszthető motorja lenne a gazdaságnak” – foglalta össze Magyar Lóránd.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.