Magyar nyelvű tájékoztatás a szavazati jogról

2013.11.15. | Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyar nyelvű tájékoztatás a szavazati jogról

Az Állandó Választási Hatóság és az Etnikumközi Hivatal képviselői tegnap, november 14-én aláírták azt a keretegyezményt, amelynek értelmében a Romániában élő kisebbségek nyelvén is kiadnak majd tájékoztató anyagokat a szavazati jog gyakorlásának fontosságáról és módjairól. A keretegyezmény értelmében az online-felület illetve az egyéb tájékoztató anyagok tartalmáról a felek később döntenek.

Laczikó Enikő, az Etnikumközi Hivatal vezetője elmondta, hogy a Hivatal precedens nélküli keretegyezményt kötött az Állandó Választási Hatósággal, hiszen számos Romániában élő kisebbség saját nyelvén tájékozódhat a választási rendszerről, a szavazás módozatairól és számos más hasznos kérdésről.

 

„Tegnap, egy nagyon fontos lépést tettünk meg annak érdekében, hogy a kisebbségeket anyanyelvükön tájékoztassuk demokratikus jogaikról. Példaértékű keretegyezményt írtunk alá, amelynek hozadéka Románia és az itt élő kisebbségek érdekeit szolgálja. Célszerű lenne, ha más központi hatóságok is belátnák, hogy az anyanyelven történő tájékoztatás során, nem csorbulnak a többségben élők jogai” –fejtette ki Laczikó Enikő, az Etnikumközi Hivatal vezetője.

 

 „Célunk, hogy az állampolgárokat anyanyelvükön tájékoztassuk arról, hogyan élhetnek szavazati jogukkal, valamint különböző kommunikációs csatornákon - internetes felületeken, kiadványok által - rámutassunk a választásokon való részvétel fontosságára.” - hangsúlyozta Laczikó Enikő államtitkár, majd kifejtette, hogy az anyanyelvű tájékoztató anyagokat kizárólag technikai információkkal látják el, amelyek az adott választási rendszerről, a szavazás módozatáról, valamint a választáshoz kapcsolható bűncselekmények szankcionálásáról fognak szólni.

 

“A keretegyezmény egy évre szól, reményeink szerint, nem csak az európai parlamenti választásokon, hanem majd az elkövetkező választásokon is anyanyelven tájékoztathatjuk a Romániában élő kisebbségeket demokratikus jogaikról” – ismertette Laczikó Enikő államtitkár.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.