Magyar Szórvány napja a Kárpát-medencében - Elfogadta a MÁÉRT az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát

2012.11.22. | RMDSZ , Szórvány , MÁÉRT

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) szórvány szakbizottsága elfogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra vonatkozó javaslatát, hogy november 15., Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapja legyen a Kárpát-medencei Szórvány Napja – tájékoztatott Székely István, a Szövetség főtitkárhelyettese azt követően, hogy ma, november 22-én Budapesten részt vett a MÁÉRT szórvány szakbizottságának ülésén.

A testület kiértékelte a „2012 a külhoni magyar óvodák éve” éve programot, ugyanakkor elhangzott, hogy 2013 a külhoni magyar kisiskolások éve lesz: az anyanyelv használatának rendkívül fontos szerepe van mind az iskola előtti, mind az elemi oktatásban, ez meghatározó a gyerekek nemzeti identitásának kialakulásában, mérvadó a gyermekkori szocializáció szempontjából.

Az ülésen felkérték a határon túli magyar szervezetek képviselőit, hogy tegyenek javaslatot olyan programokra, amelyek támogatását fontosnak tartják a jövő évi szórványprogram keretén belül.

Székely István a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két kiemelt jelentőségű programját terjesztette elő. Javasolta, hogy a nemzeti jelentőségű programok közé vegyék fel a Magyar Házak támogatását, hiszen, mint mondta, ezek olyan közösségépítő erővel bírnak, amelyeket minden lehetséges eszközzel segíteni kell. A továbbiakban vázolta a Szövetség Nagyvárosi Szórvány projektjét, amelynek kidolgozását a legutóbbi népszámlálási adatok tették indokolttá. „Ezek azt mutatják, hogy a nagyvárosok lakótelepein számos olyan fiatal él, akik környezetük miatt a nyelv- és identitásváltás határára sodródnak. Éppen ezért fontos a nagyvárosi lakótelepek környezetében olyan intézmények létrehozását elősegíteni, amelyek ezt a váltást meggátolják.” – mutatott rá a Szövetség főtitkárhelyettese.