Magyar utazók és felfedezők tevékenységét mutatták be Brüsszelben

2014.04.02. | Brüsszel , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Magyar utazók és felfedezők tevékenységét mutatták be Brüsszelben

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kezdeményezésére a brüsszeli Balassi Intézetben április 1-én, kedden este 19.30-kor "Keleti életképek" címmel Dr. Kubassek János és Bujna Zoltán vetítéssel egybekötött előadásaira került sor.

Az esemény előzetese és érdekes tartalmi kiegészítője volt az erdélyi magyar képviselő által április 2-án, szerda délben,  az Európai Parlament (EP) épületében szervezett "Érintkezések - magyar utazók és felfedezők" című kiállítás ünnepélyes megnyitójának, amelyen Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas előadóművész is fellépett. A kiállításon jelen volt gróf Teleki Kálmán is, Teleki Sámuel leszármazottja.

 

Sógor Csaba üdvözlő beszéde után Dr. Kubassek János-geográfus, múzeumigazgató "A Himalája magyar remetéje, Kőrösi Csoma Sándor életútja Erdélytől Indiáig" című kötetet alapján bemutatta a magyar őshazakutató világjáró, az első tudományos Tibeti-angol szótár alkotója, Kőrösi Csoma munkásságát. Felidézte az erdélyi, csomakőrösi és nagyenyedi diákéveket, a Göttingeni Egyetem világát, majd nyomon követte Csoma útját Ázsiában. Az előadó felkereste a Nyugati-Himalája hegyvilágában található ősi kolostorokat, Zanglát, Phouktalt és Kanamot, ahol Csoma megvetette egy új tudományág, a tibetológia alapjait.

 

Sógor Csaba az "Érintkezések - magyar utazók és felfedezők" című kiállítás megnyitóján a látogatók figyelmébe ajánlotta azon 10 jeles magyar utazó életművét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az egyetemes és a magyar tudományos ismeretek bővítéséhez a természetrajz, a földrajz, a föld-, növény- és állattan, a néprajz, valamint a nyelvészet területén. ,,Különböző vallású, hivatású és képzettségű emberek voltak, mégis ugyanaz az elhivatottság, a felfedezés vágya kötött össze őket” - hangsúlyozta Sógor Csaba. A képviselő a magyar kutatói hivatás tíz neves elkötelezettjének életműve kapcsán az Európában ma is változatlanul megfogalmazódó nyitottság és a mások kultúrája iránti tolerancia szükségességére hívta fel a figyelmet.

 

,,Más korban és szellemben, de nekünk ma hasonló nyitottsággal kell viszonyulnunk egymáshoz, a különböző kultúrákhoz és népekhez, amelyekkel munkánk, hétköznapjaink vagy utazásaink során kapcsolatba kerülünk” - összegezett Sógor Csaba.

 

Sógor Csaba hangsúlyozta: terveik szerint a kiállítás vándorútra indul, azokra a vidékekre, ahonnan egykoron ezek a neves magyar felfedezők utazásaikat indították.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.