Magyari Tivadar: Az új oktatási törvény új fejezetet nyitott a magyar nyelvű oktatásban

2013.11.22. | Oktatásügyek , Anyanyelvhasználat

Fotó: Banga Előd - Ernő

Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős főtitkárhelyettese Az RMDSZ regionális oktatáspolitikáinak szükségessége című előadásában a jelenlegi magyar nyelvű oktatás régiókra lebontott helyzetről, az oktatási törvényről, a tanulónépesség fogyásáról, a magyar oktatást befolyásoló veszélyekről és a lehetséges megoldásokról beszélt.

,,A magyar nyelven történő oktatás ügye ezekben az esztendőkben új szakaszba érkezett, hiszen három éve megszületett egy olyan oktatási törvény, amely minden eddiginél több ponton tartalmazza azokat a tételeket, amelyeket az erdélyi magyarság az érdekvédelmi képviseletén keresztül szükségesnek tart mielőbb megvalósítani. Az új oktatási törvény alkalmazása lassú, részleges, viszonylagos, de tényleges változásokat hozott, és valóban újabb fejezetet nyitott az oktatási rendszerben”‒ hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, majd hozzátette: a magyar nyelven történő oktatás számos jótékony megvalósításon van túl, viszont mindezt a korábbi években elkezdődött negatív folyamatok, például a gyermeklétszám fogyása befolyásolja, amely mára vált égető és aktuális kérdéssé.

Magyari kifejtette, hogy az anyanyelvű oktatás helyzete, régióról-régióra változik, a helyi specifikumok függvényében, ezért mindegyik esetben, helyi szinten kell megkeresni a válaszokat és a megoldásokat, valamint helyi szinten kell kidolgozni a cselekvésterveket.

,,A problémák és a felmerülő kérdések helyi megközelítése mellett érvelve elmondható, hogy maga, az oktatási törvény csökkenti a központosítást, és a szubszidiaritás jegyében a tanintézetek működtetését a korábbiaknál több vonatkozásban a helyi közösségekre bízza, ugyanakkor a célként kitűzött kisebbségi autonómia is, már most megköveteli a helyi közösség pontos önismeretét, saját tényszerű helyzetelemzését. Emellett fontos érv, az is, hogy az oktatás terén felvetődő újabb problémákban, várható veszélyekben, illetve a rájuk adandó válaszokban erőteljesebben vannak jelen a helyi jellegek”‒ ismertette Magyari Tivadar, az RMDSZ Oktatási Főosztályának vezetője.

,,Az RMDSZ Főtitkársága által kezdeményezett cselekvési terv előírja, hogy rövid és középtávú regionális oktatási terveket dolgozzunk ki, a helyi szakmabeliek és azok szakmai szervezeteinek segítségével, egy széles társadalmi konzultáció keretén belül. Ezen dolgozunk most, szakmai szervezetekkel egyeztetünk, adatgyűjtést végzünk, megyei szinten fórumokat, eszmecseréket folytatunk”‒ zárta előadását a főtitkárhelyettes.