Március 15-e a Zsil-völgyében

2012.03.15. | Hunyad , Megemlékezés

Közel kétszázan gyűltek össze Lupényban március 15-én a református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten. Dézsi Attila kormányfőtitkár ünnepi beszédében emlékeztetett, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc lángja nem aludt ki az erdélyi magyarok szívében.

„Ma is mindennap küzdünk jogainkért, szabadságunk megőrzéséért. Újabb és újabb küzdelmek várnak ránk, de arról biztosíthatom Önöket, hogy a most zajló, a magyar oktatásért, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karáért vívott harcot az RMDSZ megnyeri, mert mi nem a mások jogai ellen, hanem, mint annak idején 1848-ban, a saját jogaink megszerzéséért és megtartásáért küzdünk nap mint nap” – hangsúlyozta a zsil-völgyi származású kormányfőtitkár, kiemelve, neki március 15-e a család ünnepe is, hiszen ilyenkor mindig hazajön Lupényba.

A rendezvényen felszólaltak a római-katolikus, a református és baptista gyülekezet vezetői, Benedekfi Dávid, az RMDSZ Hunyad megyei alelnöke, míg Széll Lőrincz, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét tolmácsolta.

Petrozsényban ugyancsak a református templomban tartották az ökumenikus istentiszteletet, a Jézus Szíve Iskola diákjai ünnepi műsort mutattak be. „Örvendetes, hogy a Zsil-völgyében is ilyen szép számban összegyűlünk ünnepelni és lám, a gyerekek műsora is jelzi, van jövő, van akiért és amiért harcolni, van akinek építeni” – mondta Petrozsényban Széll Lőrincz, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke.   Lupényban és Petrozsényban is a római-katolikus templomkertben felállított kopjafa megkoszorúzásával kezdődött az ünnepség. Ezek volt az első olyan zsil-völgyi kopjafák, amelyet a Székelyföld-szórvány partnerség keretében állítottak és 2010-ben éppen március 15-e alkalmával avatták fel.

Itt élned, halnod kell  - Vajdahunyadon is ünnepelt a magyarság

Vajdahunyadon a vár közelében levő református műemléktemplom kertjében felállított Petőfi Sándor mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött a március 15-ei megemlékezés, a rendezvényen jelen volt többek között Déva és Vajdahunyad polgármestere, Hunyad megyei országgyűlési képviselő, míg Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök üzenetét Dezméri István prefektus olvasta fel. Beszédet mondott Borbély Károly gazdasági államtitkár. Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke ünnepi felszólalásában kiemelte: a szórványban a demográfiai mutatók és a magyar közösség szolidaritása kapcsán is vannak kételkedők és fanyalgók. „Én bízok abban, hogy az erdélyi magyar emberek, megértve az egység parancsát, felismerik a közös érdeket és rendre fogják utasítani a kételkedőket és fanyalgókat” – fogalmazott Winkler Gyula.

Babos Aranka helyi RMDSZ elnök szervezésében a vajdahunyadi diákok rövid kulturális összeállítást mutattak be, majd a római-katolikus templomban folytatódott az ünnepség. Az Itt élned, halnod kell című összeállítást a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont és a vajdahunyadi Matei Corvin Kollégium diákjai mutatták be, a műsort összeállította Babos Aranka, az RMDSZ vajdahunyadi elnöke. Az ünnepi műsort követően a közel kétszáz fős hallgatóság előtt fellépett a vajdahunyadi felnőttek ökumenikus kórusa is.