Március 15-e Nagyenyeden

2012.03.15. | Fehér megye , Megemlékezés

Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tartotta központi március 15-i ünnepségét a Fehér megyei RMDSZ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményen jelen volt Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, Sorin Bumb, a Megyei Tanács alelnöke, valamint Mihai Josan, Nagyenyed polgármestere.

Székely István főtitkárhelyettes az összefogás fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében. „Tiszteletre méltó, hogy március 15-én félre tudjuk tenni a meglévő ellentéteket, és közösen ünnepelhetünk, a történelmi iskola falai között.  Választások előtt állunk, a magyar képviselet megtartása és erősítése pedig olyan cél, mely összefogásra kell sarkaljon minket.” –mondta.
Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét Kováts Krisztián, az RMDSZ Fehér megyei elnöke tolmácsolta.

“Az általános emberi eszményeket minden nép csak saját nemzeti sajátosságain át közelítheti meg, március 15-e nemzetünk szabadságszeretetét jelképezi”- ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünneplőket Szőcs Ildikó igazgató, aki beszédében kifejtette, hogy az 1848-49-es szabadságharcok idején az iskola értékes könyvtárának, valamint a tanszereinek nagy részét elpusztították, de a kollégiumban már 1850-ben, a romok között megkezdték a tanítást negyven elemi és nyolc gimnáziumi tanulóval.

Az ünnepségen az iskola dísztermében átadták Simon László és a Molnár Árpád díjakat a Bethlen Gábor Kollégium diákjainak. Simon László díjban Vincze Éva Boglárka, Szilágyi Renáta, Kolumbán Szende, Szakács Anita, Takács Szende Noémi, Váradi Robert diákok részesültek, a kiemelkedő közösség építő szerepükért, valamint Molnár Árpád díjat Farkas Orsolya, Bakó Boglárka és Magyari Melinda tanulóknak nyújtottak át.

A megemlékező ünnepség a Református Vártemplom udvarán lévő Széchenyi István emléktábla koszorúzásával zárult.