Március idusa Hunyad megyében

2012.03.13. | Ünnep

Március idusa Hunyad megyében

Hunyad megyében már szerdán megkezdődnek a március 15-ei ünnepségek.

Déván, szerdán 15 órától a képzőművészeti galériában bemutatják a Szép Hunyad megyénk című fotóalbumot, amely a soproni Szép Sopronunk Kiadó gondozásában jelent meg.

Március 15-én, csütörtökön 10 órakor koszorúzással kezdődik a megemlékezés a piski csata emlékművénél, a római katolikus templomkertben, majd a csernakeresztúri kisiskolások mutatják be ünnepi előadásukat. Déván 11 órától a Téglás Gábor Iskolaközpontban tartanak ünnepséget, fél egykor ünnepi koszorúzás lesz a református temetőben. Vajdahunyadon fél négytől koszorúznak a református templomkertben lévő Petőfi Sándor mellszobornál, majd ünnepi előadásra kerül sor öt órától a római katolikus templomban. Fellépnek a Matei Corvin Iskola magyar tagozatának tanulói és a Téglás Gábor Iskolaközpont vajdahunyadi diákjai, valamint a vajdahunyadi ökumenikus kórus. Lupényban fél négykor a római katolikus templomkertben lévő kopjafánál lesz koszorúzás, majd négy órától a református templomban tartanak ünnepi istentiszteletet és kulturális műsort. Petrozsényban fél öttől kezdődik a megemlékezés, a résztvevők megkoszorúzzák a római katolikus templomkertben a kopjafát, a dévai Szent Ferenc Alapítvány diákjai pedig versműsort adnak elő. A református templomban fél hatkor kezdődik ökumenikus istentisztelet, amelyet lakossági fórum és állófogadás követ.

Március 18-án, vasárnap Szászvárosban a református templomban emlékeznek meg az 1848-1849-es szabadságharc és forradalomról, míg Brádon délben a római katolikus templomban tartják a március 15-ei ünnepséget.

A rendezvénysorozaton részt vesz: Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke, Dézsi Attila kormányfőtitkár, Széll Lőrincz és Borbély Károly államtitkárok, valamint az RDMSZ megyei vezetői és tisztségviselői. Meghívást kapott Dezméri István, Hunyad megye prefektusa, Mircea Ioan Moloț, a megyei tanács elnöke, valamint települések polgármesterei.