Markó Attila: „Az a dolgunk, hogy minden eszközzel megpróbáljuk az igazságot elővenni abból a kalapból.”

2012.07.04. | Egyházügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Attila: „Az a dolgunk, hogy minden eszközzel megpróbáljuk az igazságot elővenni abból a kalapból.”

A 9. EU Tábor első napján, szerdán soron kívüli sajtótájékoztatóval egybekötött előadást tartott Markó Attila, államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt kapó Mikó ügyről, részleteibe menően ismertetve az események alakulását és a hivatalos álláspontját.

„Elnézést kérek, hogy eddig hallgattam ezzel a témával, de úgy gondolom, erő kell erről beszélni” – kezdte meg beszédét Markó Attila, majd egy rövid történeti áttekintés keretén belül ismertette a kialakult helyzetet. Az 1870-es évek tájékán létrehozott Mikó Kollégium fő támogatói magánszemélyek, köztük kiemelten maga Mikó gróf, a Magyar állam, illetve a közadakozás voltak. Egy sor dokumentum igazolja, hogy ennek tulajdonjoga az egyházé, ilyenek az építési és a működési engedély. „A probléma abból indult, hogy rossz szándékú értelmezések szerint nem lehet az egyházé az olyan vagyon, amelyet a közadakozásból hoztak létre. Ezzel teljesen ellentétes az igazság, hiszen ha valaki adományoz az egyháznak, még nem lesz az abból a pénzből épült ingatlan társtulajdonosa.” – ismertette Markó.  A visszaadási jogszabály után, az egyház értesítette az önkormányzatot, hogy a tulajdont ne bocsássa eladásra, mert hamarosan visszakapja, ennek ellenére mégis voltak családok, akik innen vásároltak lakásokat. Ezen családok közül
kettő polgári perbe fogta az egyházat, melynek jogerős ítélete kimondta, hogy a Mikó vagyon az egyház tulajdonát képezi. Ezt követően próbálták meg céljukat büntetőjogi úton érvényesíteni: „ A vádirat tudtának pillanatában jöttünk rá, hogy veszélyes ügyről van szó. Egészen addig a pontig nem hittük el, hogy egy ilyen dolgot komolyan vehetnek.”- emlékezett vissza Markó.

A jelenlegi helyzet, hogy a Brassói táblabíróság jogerős ítéletének figyelmen kívül hagyásával megszületett döntés következtében Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a harmadik vádlott, az ugyancsak volt bizottsági tag  Silviu Clim három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a Székely-Mikó Kollégium visszaszolgáltatását semmissé tették, az ingatlant elvették az Erdélyi Református Egyházkerülettől.

Markó Attila a következőképpen vélekedett a bíróság döntéséről: „Normális jogállami rendszerben ilyen döntés nem születhet, vagy tárgyi tévedés történt, vagy nyomást gyakoroltak az igazságszolgáltatásra. Képtelen vagyok elhinni, hogy jogerős ítéleteket hagytak figyelmen kívül. Ezért érzem úgy, hogy egy ilyen döntés izomból születhetett.”

 „Mindenféle jogfosztás után ezt még le tudja-e nyelni a magyar közösség?”- folytatta beszédét az államtitkár, „Az én véleményem az, hogy nem. Itt az a pillanat, amikor megálljt kell mondjunk, nem maradhatunk szótlanul és tettek nélkül sem. Ha ezt hagyjuk, minden ingatlan veszélybe kerül, amit jogosan visszakaptak a jogos tulajdonosok.”

Beszéde folytatásában az államtitkár mindenki figyelmét arra hívta fel, hogy egy olyan széleskörű kiállásra van szükség, amely összehangoltan bevonja az egyházak, a civil szféra, a sajtó, a diplomácia és a nemzetközi szervezetek erejét. „Ez a kiállás és ez a hozzáállás nem szabad megrekedjen a pillanatnyi reakciók szintjén, hanem a végső döntés kimondásáig folyamatosan jeleznünk kell a közvélemény fele, hogy nem hagyhatjuk ezt ennyiben. Az RMDSZ mindig támogatta a korrupció ellenes harcot, de ebben a harcban a korruptakat kell megtalálnunk, nem az ártatlanokat.” – nyomatékosított.

Zárógondolatként Markó Attila kifejtette: „Ha tudunk erőt felmutatni, csak akkor nyerhetünk. Ez az ügy csak úgy oldható meg, ha mozgalommá válik és a fenntartott küzdelem kialakítására kell törekednünk” – hangsúlyozta, kitérve a jogbiztonságba vetett megrendült a hitére.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.