Markó Attila Budapesten: készül az RMDSZ árnyékjelentése a nyelvi jogok betartásáról

2014.02.21. | Kisebbségvédelem , Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Attila Budapesten: készül az RMDSZ árnyékjelentése a nyelvi jogok betartásáról

"Olyan árnyékjelentést készít az RMDSZ a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának alkalmazásáról, amely valósan tükrözi a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazását, ezáltal az Európa Tanács is megismeri a romániai kétnyelvűség reális problémáit" - hangsúlyozta Markó Attila sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő Budapesten, az „Anyanyelvhasználat külhonban - a jogi lehetőségektől a megvalósításig” című konferencián.

A képviselő elmondta, hogy az RMDSZ átfogó és minden területre kiterjedő elemzést végzett a nyelvi jogaink érvényesüléséről: az oktatásban, közigazgatásban, igazságszolgáltatásban, médiában, valamint a kulturális élet, gazdasági és szociális élet és külkapcsolatok területén is. ,,Az elemzés nyomán megbizonyosodtunk, hogy Romániában a legtöbb nyelvi jog csak papíron létezik. Az a kötelességünk, hogy erre felhívjuk az Európa Tanács figyelmét, de emellett a romániai közvélemény figyelmét is. Ugyanakkor olyan programokat kell kezdeményezzünk, amelyek a magyar közösség jogtudatosságát erősítik, hogy éljünk törvényben rögzített jogainkkal" – fogalmazott Markó Attila.

 

 A képviselő hozzátette: az RMDSZ árnyékjelentése arra törekszik, hogy a román hivatalos jelentésnek valósághű tükre legyen, emellett az Európa Tanács korábbi ajánlásaira is reflektáljon ezen a területen.

 

A Kisebbségi Jogvédő Intézet, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett konferencián Markó Attila kitért arra is, hogy az RMDSZ az utóbbi időben számos olyan törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amelyek a nyelvi jogok érvényesülését szolgálják az egészségügy, igazságszolgáltatás, Nép Ügyvédjének hivatala működésének területén.

 

A konferencián részt vettek a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat háromszéki irodájának munkatársai, Benkő Erika és Zsigmond József is, akik sajátos háromszéki eseteket mutattak be.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.