Markó Béla: a kormányhatározat megszületése azt bizonyítja, hogy helyesen cselekedtünk

2012.03.27. | Oktatásügyek , Marosvásárhely

- Mai ülésén a kormány az anyanyelvű oktatás szempontjából egy rendkívül fontos határozatot hozott nemcsak azért, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) belül létrejön egy külön magyar kar, hanem azért is, mert ezáltal sikerült érvényt szerezni az új oktatási törvény egy fontos rendelkezésének, és nem azoknak lett igazuk, akik feszültségeket próbáltak szítani románok és magyarok között, hanem azoknak, akik együttműködést akarnak – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes kedden, a kormányülést követően.

Mint ismeretes, a kormány ma elfogadta a MOGYE magyar tannyelvű karának létrehozására vonatkozó kormányhatározatot. Ennek értelmében az új karon magyar nyelvű orvosképzés és gyógyszerészképzés, angol nyelvű orvosképzés, magyar és román nyelvű nővérképzés lesz.

Markó Béla szerint rendkívül fontos változás, hogy a kormányhatározat nyomán létrejön a magyar kar, és a magyar oktatóknak módjuk lesz dönteni a magyar nyelvű oktatás különböző kérdéseivel kapcsolatosan. „A kormányhatározatnak azonban egy ezen túlmutató üzenete is van, éspedig az, hogy sikerült érvényt szerezni az új oktatási törvény egy fontos rendelkezésének, és nem azoknak lett igazuk, akik feszültségeket próbáltak szítani románok és magyarok között, és akik próbálták - ami részben sikerült is – megmérgezni a közhangulatot, hanem azoknak lett igazuk, akik együttműködést akarnak, és akik úgy vélik, hogy 2012-ben nem szabad visszatérni Romániában a 90-es évek közhangulatához” – mutatott rá.

A miniszterelnök-helyettes szerint politikai szempontból ez a kormányhatározat megerősíti a koalíciót.

Úgy értékelte, a magyar kar létrehozása nehéz munka lesz, és ebben a magyar oktatókra jelentős feladatok várnak. „Most nyilván a magyar oktatóknak is mindent meg kell tenniük, hogy kiépüljön az új kar, mert ez egyik napról a másikra nem születik meg, ez nehéz munka lesz. Másrészt pedig az oktatási miniszternek és a minisztériumnak is nap mint nap oda kell  figyelnie, hogy a MOGYE sorsa hogyan alakul, hiszen ott még nincs érvényes charta, és a választások is charta nélkül zajlottak, tehát e tekintetben is mihamarabb érvényesülnie kell a normalitásnak” – szögezte le.

A kormányhatározat megszületése azt is bizonyítja, helyesen cselekedtünk, amikor kitartottunk amellett, hogy a törvényt alkalmazni kell, és egy pillanatig sem mondtunk le arról, hogy az anyanyelvű oktatásnak megfelelő feltételeket kell biztosítanunk az orvosképzésben is” – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes.