Markó Béla: A MOGYE-ra vonatkozó kormányhatározat visszavonása szomorú és veszélyes fordulatot hozhat Romániában

2012.05.03. | Oktatásügyek , Hunyad , Aktuálpolitika , Marosvásárhely

Koradélutáni dévai sajtótájékoztatóján Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ volt szövetségi elnöke azt javasolta a hamarosan felálló új kormánynak, hogy alkalmazza a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó kormányrendeletet.

Azt javasolom az új kormányzatnak, hogy értékelje át a MOGYE-val kapcsolatos álláspontját. Amennyiben visszavonják a kormány sürgősségi rendeletét, szomorú és veszélyes fordulatnak leszünk tanúi, egy olyan döntésnek, amely meglévő jogokat semmisít meg – nyilatkozta Markó Béla, figyelmeztetve arra, hogy a békés etnikumközi együttélés nem csupán az RMDSZ-nek, hanem valamennyi romániai politikai erőnek felelőssége. A miniszterelnök-helyettes szerint ellenzékben bizonyos mértékű népszerűségre lehet szert tenni nacionalista retorikával, de veszélyes az etnikumközi viszonyokat a politikai érdekeknek alárendelni. Markó Béla megerősítette a sajtó jelen lévő képviselőinek, hogy a korábban elfogadott kormányrendelet a tanügyi törvényben foglaltak betartását célozza, a rendelet pedig nem hoz létre új intézményt, csupán döntési jogokat ad a magyar oktatóknak az egyetem jelenlegi keretei között. A tanügyi törvény meg is nevezi a multikulturális egyetemeket, a MOGYE mellett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemet és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet.

Markó Béla beszélt az RMDSZ-nek az elmúlt két évtizedben a romániai politikai életben játszott pozitív és meghatározó szerepéről, amelynek olyan eredményei lettek, mint az ország NATO és Európai Uniós csatlakozása. 1990 óta valljuk, hogy az etnikai problémákat nem az utcán, nem radikális és érőszakos fellépéssel kell megoldani, hanem a törvényhozásban és kormányzati részvétellel. Ezzel a magatartásával az RMDSZ jelentősen hozzájárult az ország demokratizálódásához és európai integrációjához.

Az új kormány parlamenti támogatására vonatkozó kérdésre Markó Béla elmondta: nehezen tudnánk támogatni egy olyan kormányt, amely első intézkedései között kisebbségi jogok eltörlését ígéri. Az RMDSZ parlamenti csoportjai várhatóan hétfői ülésükön fognak dönteni arról, hogyan szavaznak az új kormányról.

Újságírói kérdésre válaszolva Markó Béla elmondta, a pénzügyminiszter adatai szerint megvannak a feltételei annak, hogy a bérek visszatérjenek 2010-es szintjükre. Az RMDSZ az idén folyamatosan a 2010-es bérezési szinthez való visszatérést javasolta. A koalícióban korábban a döntés is megszületett, része volt az Ungureanu-kormány programjának – mondta Markó Béla, kiemelve, hogy az RMDSZ soha nem értett egyet a nyugdíjak megadózásával vagy csökkentésével.

Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt szövetségi elnöke ma a III. Hunyad Megyei Magyar Napok díszvendégeként tartózkodik Hunyad megyében. A sajtótájékoztatót követően a vajdahunyadi Művészeti Galériában szonett- és esszéköteteit mutatta be.