Markó Béla: a MOGYE vezetői a szakadék felé taszítják az egyetemet

2012.03.17. | Oktatásügyek , Marosvásárhely

Markó Béla: a MOGYE vezetői a szakadék felé taszítják az egyetemet

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) még nem tart a katasztrófánál, de a vezetőség, amely nem is igazán törvényes, egyértelműen a szakadék felé taszítja az egyetemet – jelentette ki Markó Béla az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV).

A miniszterelnök-helyettes a Többszemközt című vitaműsorban leszögezte: az ügyben megszólaló román oktatók többsége megpróbálja megtéveszteni a közvéleményt, „öngyilkos” magatartásuk pedig nemcsak a magyar oktatást, hanem az egész egyetemet tönkre teheti.

„Kevés azt mondani, hogy haragszom: érett emberek, felnőtt, felelős, tanult emberek, orvosok, és mindezek ellenére a lehető legostobább, legolcsóbb módon úszítanak a magyar oktatás és a magyar kollégák ellen. Azt kell mondanom, hogy játszanak a tűzzel: hajlandóak mindent felégetni, hajlandóak mindent tönkretenni bizonyos önös érdekekért – hangsúlyozta Markó Béla, aki egyben arra figyelmeztetett, ez a több hónapos ellenségeskedés már most jelentősen rontja az egyetem színvonalát, az oktatás minőségét.

„Azok az emberek, akik itt oktatnak, ahelyett, hogy az egyetem minőségére figyeltek volna, energiájukat erre az áldatlan huzavonára szánták. Miközben egy teljesen természetes dologról van szó: arról, hogy a magyar oktatók nem gyerekek, nem magatehetetlenek, ők képesek a magyar oktatás dolgaiban megfelelő döntéseket hozni. A román oktatók egyrésze pedig erőnek erejével meg akarja akadályozni ezt, és tücsköt-bogarat összehordanak, hogy vége lesz az egyetemnek. Most már attól félek, hogy tényleg így lesz vége ennek az egyetemnek, ha ezt nem fejezik be – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a MOGYE, amely egykoron Románia egyik legtekintélyesebb orvosi és gyógyszerészeti egyeteme volt, és  amely eredetileg kizárólag magyar nyelvű intézményként működött, most oda jutott, hogy alig-alig jutott be a másodosztályú egyetemek közé. - Miközben Kolozsvár, Bukarest, Temesvár ott van az első osztályban, Marosvásárhely alig csúszott be a másodosztályba – mutatott rá.

Úgy vélte, a minisztérium már rég fölléphetett volna keményebben az ügyben, azonban a volt oktatási miniszter - bár nem volt rossz szándékú – nem volt elég erélyes. -  Itt egy abszurd helyzetről van szó: ez egy állami egyetem, amely az állami költségvetésből él. A tanügyi törvény pedig azt mondja, hogy amennyiben egy egyetem nem tartja be a törvényeket, akkor egy bizonyos idő után a törvény szerint fel lehet függeszteni a finanszírozását. Az azért képtelenség, hogy van egy tulajdonos, az állam, ezt a államot pedig a kormány képviseli, és ez a kormány ne rendelkezzék eszközökkel arra, hogy visszatérítse a törvényes mederbe az egyetemet - szögezte le a politikus, aki szerint minden feszültségkeltés és ellenkezés dacára sikerül majd létrehozni a magyar kart, ez azonban korántsem jelenti az ügy végét: sokan ugyanis arra számítanak, hogy a választásokat követő új -szerintük a jelenlegi ellenzéki pártokból álló- kormány módosítani fogja a tanügyi törvényt, és a magyar karokat felszámolják. – Elképzelhető-e Romániában, hogy amit eddig megszereztünk, azt mások visszaveszik? Igen, elképzelhető. Aki azt hiszi, hogy a történelem visszafordíthatatlan, az naiv. A történelem mindig visszafordítható, csak akkor nem, ha van erőnk ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk. Erre enyhébb garanciát jelenthet az Európai uniós tagság, de az az igazság, hogy az Európai Unió azzal, hogy pontosan milyen formában zajlik a magyar oktatás, és zajlik-e mindenütt, nem foglalkozik, sajnos.  Az igazi garancia mi magunk vagyunk. Úgy, ahogy most is az RMDSZ-szen múlt és múlik, hogy az orvosi helyzetét megoldjuk, ahogy előáll egy ilyen szándék, újból az RMDSZ-szen, az egységes magyar érdekképviseleten fog múlni, hogy ezt meg tudjuk-e akadályozni. Például azon, hogy ősszel ahelyett, hogy egymást együk és szétszavazzunk különböző  pártokra, sikerül-e egységes érdekéviseletet küldeni a parlamentbe vagy nem sikerül.

Elsősorban ezen fog múlni – szögezte le Markó Béla az ETV-ben.