Markó Béla: az RMDSZ-nek rendkívül nagy feladata és felelőssége van a következő időszakban

2015.05.30. | SZKT

Fotó: Banga Előd Ernő

„Az RMDSZ-nek rendkívül nagy feladata és felelőssége van a következő időszakban: meg kell akadályoznia azt a rossz szemléletváltást, amely Romániában, de az egész térségben tettenérhető, és amely megkérdőjelezi azt a nehezen kiküzdött kisebbségpolitikai vezérelvet, miszerint a kisebbségeket érintő kérdésekben ne dönthessenek az adott kisebbség megkérdezése nélkül” – jelentette ki Markó Béla az SZKT-n.

Az RMDSZ volt elnöke gratulált a Beszterce-megyei magyaroknak, a szövetség helyi és országos szervezetének a Besztercén induló új magyar iskola létrehozása miatt, ez a fegyvertény álláspontja szerint rendkívül fontos ebben a pillanatban, amikor egy fontos magyarországi kisebbségpolitikai intézmény az erdélyi magyarok megkérdezése nélkül próbál az erdélyi magyar szórványoktatást hátrányosan érintő intézkedéseket hozni.

„Elismerjük azt, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar szórványoktatás jelentős magyarországi támogatásban részesült, ezt is várjuk el Magyarországtól, de tessék minket ezekben a kérdésekben megkérdezni” – figyelmeztetett. Markó Béla szerint az RMDSZ-nek szembe kell szállnia a román politikában tapasztalható hasonló, veszélyes törekvésekkel, amelyek fel akarják számolni azt t az elmúlt évtizedekben nehezen kialakított kisebbségpolitikai koncepciót, amely biztosította a kisebbségek bevonását az őket érintő problémák megoldásába.

Most esik szét ez a dolog: az, hogy a román szenátusban 90 szenátor írta alá azt a törvénykezdeményezést, melynek értelmében, Romániában június 4-ét a trianoni szerződés napjának nyilvánítanák, ezt azt mutatja, hogy élesen változik a szemlélet. Eddig azt kerestük, hogy melyek az együttműködés pontjai, most pedig egyesek azt keresik, hogy melyek a konfrontáció lehetőségei. Az RMDSZ számára ugyanakkor elfogadhatatlan a jelenlegi államelnök által képviselt kisebbségvédelmi koncepció is, miszerint modellértékű a romániai kisebbségvédelmi modell” – mutatott rá.

Markó Béla úgy vélte, rendkívül fontos az RMDSZ elnökének közelgő washingtoni látogatása, melynek során fel kívánja hívni a figyelmet az erdélyi magyarság problémáira. ,,Fontos, hogy Washington és Brüsszel stabilitási és biztonságpolitikai kérdésként kezeli a korrupció kérdését, de el kell mondani azt is, hogy miért nem hasonlóan stabilitási és biztonságpolitikai kérdés – ahogyan ez a 90-es években volt -, hogy ebben az országban van egy másfél milliós magyar kisebbség, amely úgy érzi, hogy a helyzete rendezetlen” – hangsúlyozta az RMDSZ volt elnöke.