Markó Béla: Bocskai István Erdély-koncepciója ma is érvényes

2014.02.21. | Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla: Bocskai István Erdély-koncepciója ma is érvényes

,,Bocskai István egyik fontos főemberünk volt, aki bár rövid ideig volt Erdély fejedelme, mégis rendkívül fontos szerepet játszott Erdély és Magyarország életében, és akinek volt koncepciója arról, hogy minként kell alakítani Erdély jövőjét, ez a koncepció pedig sok tekintetben ma is megállja a helyét” – jelentette ki Markó Béla pénteken, Nyárádszeredában, az erdélyi fejedelemre emlékező ünnepségen.

A rendezvény megnyitóján az RMDSZ volt elnöke hangsúlyozta, Bocskai István munkássága, szellemisége ma is arra kötelez, hogy megvizsgáljuk, értjük-e, pontosabban, jól értjük-e saját történelmünket, és felmérve az elmúlt évszázadok veszteségeit, feltegyük a kérdést, vajon jó válaszokat adtunk a történelem kihívásaira. Bocskai politikai vezetői képességeit mutatja, hogy fejedelemségének 2 éve alatt két fontos békét kötött: egyet nyugattal, a Habsburgokkal, másikat pedig a kelettel, a törökökkel, és ez a két béke jelentős biztonságot adott Erdélynek és a térségnek – méltatta Markó Béla  kiemelve, a fejedelemnek határozott elképzelése volt Erdély és Magyarország viszonyával kapcsolatban is. Mint mondta, Bocskai politikai végrendeletében két országról, egyfajta konföderációról beszél, ami azt mutatja, a fejedelem tudatában volt annak, hogy Erdély egy nagyon sajátos régió, amely sajátos megoldásokat igényel.

 

Van-e nekünk ehhez hasonló, ilyen ölelésű, szélességű egységes koncepciónk Erdély jövőjéről? – tette fel a kérdést Markó Béla, aki szerint akárcsak Bocskai idejében, ma is számos alternatíva áll a magyarság előtt. ,,Ami most Erdély szomszédságában (Ukrajnában) zajlik, azt mutatja, hogy milyen alternatívák állnak előttünk. Az, hogy Romániában egy 25 éve épített demokrácia lebontásának vagyunk tanúi, azt bizonyítja, hogy van más alternatíva itt is: a parlament egyre inkább csak egy kirakat, a fontos kérdésekben csupán egy páran döntenek. Visszarendeződni látszik egy autoritárius rendszer, amely megnyirbálná a kisebbségi jogokat és egy centralizált ország kialakítására törekszik. Ezzel mi nem érthetünk egyet, nem érthetünk egyet az egynyelvű nemzetállami szemlélettel sem” – szögezte le. 

 

,,A cél: integrálódnunk kell Európába, nemcsak formailag, ahogyan ez eddig történt, hanem szemléletben is” – mondta Markó Béla, aki szerint az RMDSZ politikája az elmúlt két és fél évtizedben, de jövőben is azt szolgálja, hogy a magyarok méltó módon, egyenlő partnerként éljenek, megmaradjanak a szülőföldön. ,,Ehhez az európai integráció mellett erős önkormányzatiságra, kulturális és közigazgatási autonómiára van szükség, de minőségi életet, minőségi oktatást és kultúrát is kell teremteni” - hangsúlyozta Markó, aki szerint a jövőben egyre hangsúlyosabban kell beszélni Erdélyről, mint egy különálló regionális közigazgatási, kulturális entitásról.  ,,Arcot kell adnunk Erdélynek” - összegezte Markó Béla.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.