Markó Béla: Egy európai, demokratikus Romániára szavaztam, arra az egyetlen jelöltre, akinek ilyen programja van (AUDIÓ)

2014.11.02. | államelnök-választás

„Egy olyan Romániára szavaztam, amely európai, demokratikus módon, egyenlő esélyeket biztosít minden állampolgára és az országban élő minden közösség számára, és amely lehetővé teszi, hogy ezek a közösségek szabadon érvényesíthessék a nyelvüket, a kultúrájukat. Én arra a jelöltre szavaztam, akinek volt és van egy ilyen programja. Gyakorlatilag az egyetlen jelöltre, aki tulajdonképpen programot mutatott fel a kampányban” – nyilatkozta Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője vasárnap azt követően, hogy leadta szavazatát az államelnök-választás első fordulójában. A Szövetség volt elnöke reggel 9.30-kor szavazott a Maros megyei Marosszentkirályon.

Markó Béla úgy értékelte, a választási kampány sok szempontból rendkívül kiábrándító volt, a jelöltek nem voltak képesek egy saját programot, egy saját víziót felmutatni azzal kapcsolatosan, hogy ők milyennek szeretnék látni ezt az országot a jövőben. - Egy kivétellel, és nyilván én erre szavaztam - tette hozzá.

„Egy ilyen sokszínű országban, mint Románia, rendkívül fontos, hogy olyan elnöke legyen, aki képes egyensúlyt teremteni a társadalom különböző rétegei, áramlatai, a különböző ideológiák, a különböző etnikai csoportok között is. Itt valóban egy államférfira van szükség: azt szokás mondani, hogy egy politikus és egy államférfi között az a különbség, hogy a politikus a következő választásokra gondol, amikor valamit is tesz, az államférfi pedig a jövő nemzedékekre. Nos, nekünk végre egy olyan elnök kellene, aki képes a következő nemzedékekre is gondolni, nemcsak a következő választásokra” – összegzett Markó Béla.

Hanganyag:
Markó Béla nyilatkozata