Markó Béla: Elsődlegesen abban van feladatunk, hogy ezt a térséget, a Kárpát-medencét és az Uniót is érzékennyé tegyük a kisebbségi kérdésre

2014.06.21. | SZKT

Fotó: Banga Előd-Ernő

„Az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek elsődleges feladata az, hogy ezt a térséget, a Kárpát-medencét és magát az Európai Uniót érzékennyé tegyék a kisebbségi kérdésre, mindezt abban az Európában, amely az etnikai, kisebbségi kérdést nem tudja kezelni” – jelentette ki Markó Béla az SZKT-n.

Az RMDSZ volt elnöke a Szövetség európai parlamenti választásokon elért eredményeit jónak tartja, mint mondta, ezt nem a korábbi európai parlamenti választások, hanem a 2012-es parlamenti választások eredményeihez kell hasonlítanunk, amelyhez képest most egy százalékkal jobb eredményt ért el a Szövetség úgy, hogy Brüsszel jelenléte nem érezhető túlságosan, és Magyarországról is érkeztek időnként euroszkeptikus hangok. A politikus szerint most az alapvető kérdés, hogy milyen mandátummal mennek az RMDSZ képviselői az Európai Parlamentbe. „Erről kell beszélnünk egy olyan Európában, amely az etnikai, kisebbségi, nemzeti kérdést nem tudja kezelni. Ennek a közösségnek feladata van, és elsődlegesen abban van feladatunk, hogy ezt a térséget, a Kárpát-medencét és az Uniót is érzékennyé tegyük a kisebbségi kérdésre” – hangsúlyozta Markó Béla, aki szerint ma az Európai Unió erre vonatkozó álláspontja nagymértékben hasonlít az egykori kommunista diktatúrában hangoztatott érvhez, miszerint a kisebbségi ügyekben minden meg van oldva, mindezt annak dacára, hogy sem a romakérdésben, sem más kollektív jogok terén nem kíván megoldásokat kínálni. Erre példa Ukrajna esete, amelyből – tette hozzá – az Unió csupán annyit lát, hogy vannak “jó európaiak” és “gonosz oroszok”, holott Ukrajában tízmillió “gonosz orosz él” és mellettük még számos nemzeti kisebbség, köztük magyarok és románok is. Markó Béla helytelenítette azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok (AEÁ) alelnöke, Joe Biden pár héttel ezelőtti romániai látogatásán egy szót sem ejtett a kisebbségi kérdésről. - Ez nincsen rendben, akkor sem ha az AEÁ jár el így vagy az Európai Unió, és rendkívül veszélyes, ha Európában gyűlnek a szőnyeg alatt az etnikai kérdések – figyelmeztetett a politikus.