Markó Béla: én az egység parancsában hiszek

2011.12.17. | SZKT

Markó Béla: én az egység parancsában hiszek

- Én nem hiszek a választás szabadságában, én az egység parancsában hiszek, és nekünk minden alapunk megvan, hogy ezt így érvényesítsük, minden erőnk és feltételünk megvan, hogy így állítsuk magunk mellé az egész erdélyi magyarságot – jelentette ki Markó Béla az SZKT-n.

A miniszterelnök-helyettes felszólalásában élesen bírálta azokat, akik, mint fogalmazott, az elmúlt húsz évben az erdélyi magyar közösség szolidaritásának szétverésén dolgoztak, és azokat is, akik az ezt szóvátevő RMDSZ-politikusokat „kioktatják”.

„Sajnálom, hogy távollévő harcosunkról nekem is kritikát kell mondanom, de ez a távollét legalább húsz esztendős, vagy még több. Én teljes tisztelettel gondolok december 17-én Temesvárra, mindarra, ami akkor történt, és mindazokra, akik az ott történtek kiváltói, vagy hősei voltak, csakhogy azóta eltelt 22 év, és ha irodalmárkodni akarnék, akkor ezt úgy fogalmaznám meg: hogyan lesz a kárpáti medvéből plüssmaci. Kikérem magamnak, hogy kioktassanak olyanokat, akik távollévő harcosunkról bírálóan szólnak. Azért kérem ki magamnak, mert én voltam a szenvedő tárgya annak a hősi gesztusnak, amelyet a legutóbb a távollévő harcosunk az EP-ben tett:  a Székely Jeruzsálem című könyv népszerűsítésére szánt plakátot, amelyen az én nevem is szerepelt, leragasztotta. (...) Temesvár és az utána következő időszak a szolidaritásról szólt, és akkor beszéljünk arról is, hogy kik és miért tettek az elmúlt húsz évben a szolidaritás szétveréséért. Mert való igaz, hogy Dél-Tirolban azt mondták, hogy hiteles vezetőkre van szükség, de én is voltam Dél-Tirolban, és ott a Dél-Tiroli Néppárt elnöke, most már tiszteletbeli elnöke, azt mondta, hogy a dél-tiroli autonómia kivívásának a legfontosabb eszköze az egység volt – mondta Markó Béla, aki leszögezte: elsietettnek és rossznak tarja azt, hogy a Szövetség egyik-másik szervezete máris feladná az RMDSZ arcát és identitását egy képzelt koalíció kedvéért. - Én nem értek egyet ezzel. Ma egyetlen hiteles érdekvédelmi szervezetünk az RMDSZ, és ezenkívül még van két pártocska. Tessék ezt így szemlélni, tessék ezzel az önbizalommal gondolni nem elsősorban az összefogásra, hanem az egységre. Én nem hiszek a választás szabadságában, én az egység parancsában hiszek, és nekünk, az RMDSZ-nek, minden alapunk megvan, hogy ezt így érvényesítsük, minden erőnk és feltételünk megvan, hogy így állítsuk magunk mellé az egész erdélyi magyarságot – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Markó Béla beszélt az RMDSZ kormányzati céljairól is. Mint mondta, egyetért azzal, hogy nagyon pontosan be kell mérni, milyen programmal, milyen prioritásokkal dolgozik tovább ebben a koalícióban az RMDSZ. - Tisztázni kell a nagyobbik koalíciós partnerrel, a Demokrata-Liberális Párttal, hogy hol találkoznak az elkézeléseink, programjaink, és azt kell vinni tovább, ahol pedig nem találkoznak, mint például a  regionalizálás kérdése, azt nem kell továbbvinni. Az RMDSZ markánsan fel tudja mutatni, hogy mandátumának utolsó évében mit akar – mutatott rá Markó Béla.