Markó Béla: Megfelelő feltételek mellett az RMDSZ-nek vállalnia kell a kormányzati szerepet

2014.03.01. | RMDSZ , Aktuálpolitika

Fotó: Banga Előd - Ernő

"Megfelelő kisebbségjogi és általános érvényű feltételek kialakítása esetén az RMDSZ-nek vállalnia kell a kormányzati szerepet és felelősséget” – jelentette ki Markó Béla a mai SZKT-n.

Az RMDSZ volt elnöke ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet: hiba lenne feltételek nélkül vagy rossz feltételekkel koalícióra lépni az USD-vel, ugyanakkor bűn lenne nem kormányra lépni, ha adottak a feltételek. Úgy értékelte, van esély, lehetőség arra, hogy a Szövetség a magyarság számára megfelelő feltételeket alakítson ki az RMDSZ kormányzati részvételéhez, és itt - tette hozzá - nem elsősorban tisztségekről van szó, hanem olyan kisebbségjogi és általános érvényű prioritásokról, amelyek az RMDSZ és a közösség számára fontosak, mint a magyarellenes indulatok megfékezése, a decentralizáció vagy az erdélyi autópálya folytatása.

Az RMDSZ kormányra lépését ellenző érvek kapcsán Markó Béla a Mensura Transylvanica elemzőcsoport - fogalmazása szerint, „politikai elemzésnek álcázott - véleménycikkét” idézte, amely szerint kormányra lépve az RMDSZ ,,legitimálná Victor Pontát.” Szerinte valóban visszarendeződés fenyegeti Romániát a demokratikus berendezkedés tekintetében is, az RMDSZ-nek azonban felelőssége van abban, hogy ez ne történjék meg, de abban is, hogy a szükséges reformok végrehajtására bírja a kormányzatot. A szenátor, hangsúlyozta, a Szövetség a múltban sem ideológiai alapon választotta ki román politikai partnereit, hanem a közös célok és kölcsönös érdekek alapján. Mint mondta, egyetért azzal, hogy Romániában nincsenek „magyarbarát pártok”, ezzel szemben érdekek és közösen megvalósítható célok vannak, az USD-vel kötendő esetleges kormányzati együttműködés is ezen az elven alapulhat majd. Úgy fogalmazott: az RMDSZ az általános reformok irányában végzett munkát ajánl Victor Pontáéknak, és ezért cserébe azt kérik, álljon le a magyarellenes trend Romániában – szögezte le Markó Béla.