Markó Béla: olyan jelölteket kell állítani a parlamenti választáson, akik új lendülettel folytatják az RMDSZ munkáját

2016.08.25. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Markó Béla: olyan jelölteket kell állítani a parlamenti választáson, akik új lendülettel folytatják az RMDSZ munkáját

Császár Károly Zsolt, a gyulakutai önkormányzat jegyzőjének és Novák Csaba Zoltán történész személyében egy képviselőt és egy szenátort jelölnének az őszi választásokra a Nyárád- és Küküllő mente RMDSZ-es helyi önkormányzatainak képviselői, polgármesterei és alpolgármesterei. A parlamenti választásokat előkészítő tanácskozást tartottak augusztus 23-án, kedden este.

A gyűlést Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere nyitotta meg, aki a soron következő parlamenti választásokra való felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a decemberi választásoknak komoly tétje van, egyrészt el kell érni, hogy az RMDSZ bejusson a parlamentbe, hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen képviselete az országos döntéshozatalban, másrészt arra kell törekedni, hogy ez a képviselet minél erősebb legyen. Ezért olyan személyeket kell parlamenti képviselőnek jelölni, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek és a térség érdekeit szem előtt tartva hoznak majd döntéseket.

Az ülésen jelen volt Markó Béla szenátor, Borbély László képviselő és Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke is. Markó Béla beszédében hangsúlyozta: 2016 a nagy kihívások és a fordulatok éve lehet, de ehhez nem elég megújítani az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselői testületét, olyan jelölteket kell állítani, akik képesek célokat megfogalmazni, és új lendülettel folytatni az RMDSZ munkáját. 

Borbély László a júniusi önkormányzati választások eredményeit méltatta, kiemelte: az erdélyi megyék egyharmadában van magyar tanácselnök, és ez siker. A képviselő hangsúlyozta, a parlamenti képviseletet is meg kell erősíteni.

A tanácskozáson felszólalt Péter Ferenc is. A tanácselnök szerint az év végi választások célja bezárni a kört, hogy a magyar közösségnek ne csak a helyi és megyei önkormányzatokban legyenek képviselői, hanem a parlamentben is. Megjegyezte: „ha nincs képviseletünk Bukarestben, akkor nem lesz, aki kiharcolja a számunkra fontos intézkedéseket, sem aki megakadályozza a számunkra kedvezőtlen törvénytervezeteket.”

A tanácskozáson az RMDSZ nyárádszeredai és erdőszentgyörgyi helyi szervezetei konkrét javaslatot is tettek a térség parlamenti jelöltjeinek személyére: Császár Károly Zsoltot, a gyulakutai önkormányzat jegyzőjét képviselőnek javasolják, Novák Csaba Zoltán történészt, a marosvásárhelyi önkormányzati testület tagját pedig szenátornak jelölnék. Őket 5 kerület (Jedd-Koronka, Ákosfalva, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy és Szováta) RMDSZ-es önkormányzati képviselői támogatásukról biztosították.

A Maros megyei parlamenti jelöltekről rangsoroló ülésen döntenek szeptember 19-én.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.