Markó Béla: rendkívüli nagy érdekünk, hogy megbízható, talpraesett embereket küldjünk a parlamentbe

2016.07.16. | SZKT , Marosvásárhely

Fotó: Banga Előd-Ernő

Annyi kishitűség, bizalmatlanság vesz bennünket körül, hogy akkor, amikor jól teljesítünk, azt hangsúlyoznunk kell – indította felszólalását Markó Béla szenátor. Beszédében osztotta Kelemen Hunor szövetségi elnök véleményét, miszerint: bár a Szövetség kevesebb szavazatot szerzett az önkormányzati választás alkalmával, mint négy évvel ezelőtt – országosan is kisebb volt a részvétel –, jelenleg mégis öt megyei tanácselnöki tisztséget birtokol az érdekvédelmi szervezet. „Ez egy rendkívül jó eredmény egy olyan országban, amely vergődik, válságban van az utóbbi időszakban” – tette hozzá.

Az RMDSZ volt elnöke úgy véli, az elmúlt négy évben Romániát leginkább a bizalmatlanság jellemezte: olyan ország ez, amelyben – ebben a pillanatban – a kormány nem bízik a parlamentben, a parlament a kormányban, a választók azokban, akiket megválasztottak, a politikusok az igazságszolgáltatásban, arról nem is beszélve, hogy az hogyan is viszonyul a választott tisztségviselőkhöz. „Egy példával lehetne ezt a leginkább érzékeltetni: néhány évvel ezelőtt kitalálták, érettségi idején kamerával kell felszerelni az iskolatermeket, hiszen nem bíztak diákjainkban. Következő lépésként a felügyelőket is el kezdték megfigyelni. Egy másik évben rájöttek arra, hogy a lehető legjobb megoldás, hogy a dolgozatokat más megyékbe – még véletlenül sem a legközelebbibe – kell elszállítani” – sorolta Markó Béla.

Erdélyben azért tud a Szövetség öt megye élén állni, mert artikulált politikai eredmények alakultak ki a választást követően, az RMDSZ a mérleg nyelvét tudta képezni. Bebizonyosodott, amit mindig is hangsúlyoztunk: azt a magyarellenességet, amelyet ősinek gondolunk, felülmúlja a politikai érdek. A jó politikai érdek pedig felülírja az etnikumok közötti rossz viszonyt” – vonta le a tanulságot a szenátor.

A parlamenti választások céljáról a Szövetség volt elnöke kiemelte: olyan váratlan helyzetek következnek, amelyekben erős magyar képviseletre van szükség. „Nekünk, de az ország egészének is az az érdeke, hogy továbbra is parlamenti demokrácia legyen Romániában, erős legyen a többpártrendszer. Rendkívüli nagy érdekünk tehát, hogy megbízható, talpraesett embereket küldjünk a parlamentbe” – fogalmazta meg végezetül.