Maros megyei hírek

2013.04.24. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Maros megyei hírek

 

Sikeres önkormányzati összefogás

Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke tegnapi, április 23-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a térségben erre az évre szánt útjavítási pénzösszeg felét az Ákosfalva-Nyárádtő megyei útszakasz kátyúzására fordítják. Tette mindezt azután, hogy előző héten az Alsó-Nyárádmenti polgármesterek: Osváth Csaba, Iszali Tibor, Ferenczi György közös felkéréssel fordultak a Maros Megyei Tanács elnökéhez, amelyben az Ákosfalva-Nyárádtő megyei út tehermentesítését és felújítását kérték.

Az ügy képviseletét Kelemen Márton, az RMDSZ megyei tanácsosi frakcióvezetője is felvállalta, aki elmondta, hogy az RMDSZ továbbra is támogatja azt a kérést, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb teherautókat más útra tereljék.

Fontosnak tartjuk a megyei elnök bejelentését, hiszen az út már-már életveszélyes, azonban a probléma még nincs megoldva, az Alsó-nyárádmentiek a nagy teherforgalom elterelését kérik. Az épületek és emberéletek még mindig veszélyben vannak, a kátyúzás ideiglenes megoldást jelent, ha az utat próbára tevő nagy teherforgalom nincs eltérítve, bármilyen jó szándék is vezérli a Megyei Tanácsot, a ráfordítás ablakon kidobott pénz lesz”- mondta a frakcióvezető.


Az RMDSZ- kerületek összefogásával fejezik be a segesvári Petőfi-szobrot

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének 18 kerülete összefogással támogatja a segesvári Petőfi- szobor felavatását, erről döntöttek a Kerületi Elnökök Konzultatív Tanácsának tegnapi ülésén.

Az RMDSZ, a minisztériumok és önkormányzat hathatós támogatásával sikerült a várban elhelyezkedő parkot felújítani, előteremteni a szobortalapzat költségeit, ezek után csak az avatóünnepség van hátra” - nyilatkozta Brassai Zsombor megyei RMDSZ elnök.

A kerületi elnökök úgy döntöttek, hogy kiemelt projektként kezelik a segesváriak ügyét, anyagi szolidaritást vállalva egy méltó avatóünnepség szervezésében.

Rendkívül pozitívan értékelem ezt a gesztust, lévén jelezés értékű, mert egymásrautaltságunk tudatát erősíti, ami voltaképpen a Maros megyei magyarság és RMDSZ ereje. Mi valóban együtt lehetünk erősek, szórványban és tömbmagyar vidéken élő magyarok, Palotilvától Szovátáig, Nyarádszeredától Szederjesig, Marosvásárhelytől Hadrévig”- hangsúlyozta Brassai Zsombor, majd kifejtette: „idén a segesvári Petőfi- szobor mellett még két településen, Marosludason és Marosszentgyörgyön állítanak emléket a nemzet költőjének, majd hozzátette: „meggyőződésem, hogy Maros megyében szórvány és tömbmagyarság összefogására kell és lehet, erős érdekvédelmi politikát építeni.

Peti András marosvásárhelyi elnök javaslatára a szórványban és tömbmagyar vidéken működő szervezetek partnerségének lehetőségek is felmerült. Peti András szerint a nagyobb kerületi szervezetek pártfogásukba vehetnék a szórványvidéken működő kisebb szervezeteket. „Egyértelmű, hogy különbségek vannak, hiszen összehasonlíthatatlanul más lehetőségei vannak a polgármesterrel, alpolgármesterrel és többségű tanácsosi testülettel rendelkező szervezeteknek, mint azoknak a szórványban élő RMDSZ- közösségeknek, ahol esetleg egy vagy két tanácsos erősíti a politikai érdekképviseletet. Szem előtt kell tartani, hogy Maros megyében ahol mindössze 38 százalék a magyarság számaránya, csakis úgy lehetünk erősek, ha valóban számít minden magyar”- hangsúlyozta a vásárhelyi elnök.


Az RMDSZ-nek társadalomszervező küldetése van

Térségi pályázatíró irodát nyitott az ákosfalvi önkormányzat, amely elsősorban az Alsó-Nyárádmenti polgármesteri hivataloknak és civil szervezeteknek hivatott segítséget nyújtani” - számolt be Osváth Csaba polgármester, Ákosfalva kerület RMDSZ elnöke a tegnapi Kerületi Elnökök Konzultatív Tanácsán.

Úgy gondolom, az RMDSZ-nek a tulajdonképpeni politizálás és önkormányzati munka mellett társadalomszervező hivatása is van. Nekünk kezdeményezni vagy támogatni kell a kulturális életet, az oktatásügyi folyamatokat, és szociális problémák megoldását. Meggyőződésem, hogy nincs a társadalmi életnek egyetlen olyan szegmentuma sem, ahol az RMDSZ-nek ne lenne küldetése”- mondta Brassai Zsombor megyei elnök a Kerületi Elnökök Konzultatív Tanácsának ülésén.

Az gyűlésen az egyes térségek megvalósításáról és jövőbeli terveiről is szó esett.

A marosludasi Kocsis Csaba elsősorban Kerekes Károly képviselő odafigyelését méltatta, aki képviselői irodát nyitott a helyi RMDSZ székházban, naponta ügyfélszolgálatot biztosítva, majd kiemelte, a marosludasi RMDSZ-nek sikerült jelentős mértékű támogatást kieszközölni az idei Magyar Napokra és  a közeljövőben a Petőfi- szobrot is felavatni készülnek.
 A szentannaiak az utóbbi időben több közmunkát is szerveztek, tatarozták az udvarfalvi Művelődési Otthont és óvodát, de közművelődésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Paizs Tibor kerületi elnök arról számolt be, hogy két tánccsoportot is működtetnek, illetve Várhegyen és Szentannán Magyar Napokat szerveznek.   

A marosszentkirályi Horváth Anna is az RMDSZ közművelődési tevékenységét ismertette, hagyományos bálok és néptánc előadások révén sikerült a helyi magyar közösséget jobban összekovácsolni.

Mezőcsávás-kerületben a helyi református és unitárius egyházközségek az RMDSZ-el karöltve végeznek társadalomszervező tevékenységet. Ilyés-Tóth Sándor, kerületi elnök szerint a példátlan összefogás soha nem látott összhangot eredményezett, melyre mind kulturális, mind politikai értelemben jövőt lehet építeni.

A nyárádszeredaiak a Csíkszeredai Konzulátussal kihelyezett konzulátusi napokat szerveznek május 11-én, amely során a nyárádmentiek benyújthatják a kettős állampolgárságra vonatkozó igényüket.

Búzásbesenyőben az új és fiatal helyi elnök lendületes tevékenységének köszönhetően a községi kórus mellett, tánccsoport alakult, fotó kiállításra készülnek, Pünkösdkor mintegy 150 személynek szervezik meg a Csíksomlyói Búcsúra való közös utazást, illetve május 1-én nagyszabású majálist rendeznek. Simon István kerületi elnök arról is beszámolt, hogy az elmúlt hetekben mintegy 300 facsemetével növelték a település zöldövezetét.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.