Marosvásárhely Fotótükörben

2013.08.30. | Kultúra , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Marosvásárhely Fotótükörben

Marosvásárhely Fotótükörben címmel nyílt fényképkiállítás tegnap este a Bernády házban, a Vásárhelyi Forgatag keretén belül. A tárlatot, amelyen a Marx József Fotóklub tagjai az elmúlt két év jellegzetesen marosvásárhelyi eseményeit, rendezvényeit, a városra jellemző életképeket, életeseményeket örökítették meg, Borbély László, marosvásárhelyi képviselő, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. 

 „Mindenek előtt azzal szeretném kezdeni, örülök annak, hogy a Marosvásárhelyi Magyar Napok keretén belül ekkora az érdeklődés a helyi művészek munkája iránt. Ezelőtt két nappal Haller József képzőművész tárlatát nyitottuk meg, ma itt van ez az egyedi fényképkiállítás, holnap este 6 órakor pedig könyvbemutatón veszünk részt a kultúrpalotáról. Azért kezdem ezzel, mert fontos felhívni a figyelmet arra, hogy vannak értékeink és ezeket fel kell mutassuk. Így ahogy ezeket a képeket végigfutottam, azt hiszem, sok kiállítást kell meg megnyitnunk, ha a várost teljes szépségében be akarjuk mutatni, mert szerencsére eseménydús évet tudhatunk magunk mögött. A hasonló fotókiállításokon jövünk rá arra, hogy mennyi minden történik körülöttünk évről-évre” – fogalmazott Borbély László a Bernády-házban, hozzátéve, szerencsére a fotóművészek figyelmét semmi nem kerüli el, mindent észrevesznek, és képesek többféleképpen elénk tárni a valóságot.

 

 „Ha arról beszélünk, hogy a marosvásárhelyiek szeretik-e, áldoznak-e a kultúrára vagy sem, engedjék meg, hogy elmondjam, egy ideje számoljuk hányan lépik át a Bernády-ház küszöbét. Engem is meglepett, hogy kevesebb mint öt hónap alatt megközelítőleg 3500 látogatónk volt. Ha évi átlagot számolunk ez megközelítőleg 9000 személyt jelent” – összegzett Borbély László. Elmondta, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány 1995 óta fogadja a kultúrára éhes helyieket, s legfontosabb feladatának mindig is azt tartotta, hogy a környezetében és a városban észre vegye és a nagyközönség előtt is feltárja azt ami szép, hiszen Marosvásárhely egy gyönyörű város.

 

 „Sajnos vannak, akik időként fákat vágnak ki és megpróbálják eltüntetni azt, ami a múltunkat és történelmünket jelenti. Egyrészt ez ellen mindig fel kell lépnünk, másrészt pedig kérdezzük meg mindennap magunktól azt, hogy mit tudunk mi tenni azért, hogy a városunk szép maradjon, hogy a marosvásárhelyi magyarok jól érezzék magukat itthon” – mondta el a képviselő.

 

Hangsúlyozta: fantasztikus dolog, amit a vásárhelyi fotósok a városért tesznek, művészetük pedig mindig otthonra fog lelni a Bernády-házban. „Marosvásárhelyen nemcsak, hogy hagyománya van ennek a művészeti ágnak, de az egyik legrangosabb fotóklub is itt található. Az, amit a fénykép át tud nekünk adni nemcsak időt álló, de egy új kihívás is. Lehet, hogy kicsit ódivatú vagyok, de szerintem az előhívott fotó papírjának megérintése össze sem hasonlítható egy számítógépre feltöltött fényképpel. Nyilván nem szabad visszautasítani azt, ami új, azt, ami forradalmasította végül a fényképészetet, de örülök annak, hogy tudjuk ápolni és értékelni ezt a művészetet annak eredeti formájában” – zárta beszédét Borbély László. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.