„Marosvásárhelyt meg lehet nyerni” - Kovács Péter RMDSZ-főtitkár az ETV-ben

2012.04.30. | Aktuálpolitika , Önkormányzati választások , Marosvásárhely

„Marosvásárhelyt meg lehet nyerni” - Kovács Péter RMDSZ-főtitkár az ETV-ben

Marosvásárhelyt meg lehet nyerni, hiszen az RMDSZ egy olyan politikust indított Frunda György személyében, aki ügyvédként és szenátorként is bizonyított, és tiszteletet szezett magának Bukarestben, Erdélyben, Budapesten és Európában, és aki most felajánlja szolgálatát a városnak.

Ha minden marosvásárhelyi magyar ember megszavazza Frunda Györgyöt, akkor ő flottul megnyeri a választásokat – jelentette ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) „Többszemközt” című műsorában. A politikus leszögezte: az RMDSZ – politikai ellenfeleivel ellentétben – nem üres lózungokkal, alaptalan vádaskodásokkal és tartalom nélküli kommunikációval, hanem az országos és helyi szinten elért konkrét eredményeivel kívánja meggyőzni az erdélyi magyar választókat.  - Az RMDSZ egy kontrasztot szeretne felmutatni: a kampányunk arról szól, hogy  nem elég hinni Erdélyben, Erdélyért dolgozni is kell, építeni is kell.  Kézzelfogható, „betonba önthető” eredményekkel, új leaszfaltozott  utakkal,  magyar iskolákkal, felújított templomokkal, vagy akár fontos szimbólikus eredményekkel, például  a MOGYE magyar karával, a  Sapientia akkreditációjának megszerzésével , a Mátyás szobor felújításával jövünk a választók elé: ezt egészítjük ki a helyi szinten elért eredményekkel – mondta  Kovács Péter.

A főtitkár kifejtette: sok helyen megújulásra van szükség az RMDSZ-ben, ennek azonban „nem kívülről” kell jönnie, ahogyan ezt egyesek sugallják, hanem belülről kell fakadnia, és erre az RMDSZ-nek megvan a képessége és eszközei is.  Példaként a parajdi esetet hozta fel, ahol RMDSZ-tanácsosok más pártba álltak át, de említette Marosvásárhelyet is: itt a mérések azt mutatták, hogy  a városi RMDSZ-szervezetben és a helyi  önkormányzati képviselők egy részében csökkent a helyi magyar közösség bizalma. - Míg az RMDSZ országos szervezetének megítélése pozitív, a helyi szervezezet megítélése negatív. Itt is megújulásra van szükség,  itt is változtatni kell, itt is olyan embereket kell bevinni, akikben megbízik a közösség. A lényeg, hogy  az RMDSZ belülről képes megújulni, és arra válaszolni, amit elvárnak tőle – hangsúlyozta Kovács.

Kovács Péter éles hangon bírálta az RMDSZ ellenében létrejött magyar pártokat, úgy értékelve tevékenység és eredmények hiányában nem tesznek mást, csak az RMDSZ-ről beszélnek, és fedezet nélküli vádaskodásokkal próbálnak az újságok címoldalára kerülni. „ Az MPP  egy egyszemélyes párt: Szász Jenőnek öt éve volt, hogy bebizonyítsa, mit jelent  a  választás szabadsága, azonban belebukott, és most  elpártoltak tőle az elvtársai. A felmérések azt mutatják, hogy Szász Jenő a pártjával együtt el fog tűnni a politika sülyesztőjében. (...) Az EMNP  tevékenysége kimerül abban, hogy minden hétfőn kiad egy sajtónyilatkozatot, minden pénteken pedig sajtótájékoztatót tartanak, ami arról szól, hogy nyírjuk az RMDSZ-t:  ha megvan a Sapientia akkreditációja, akkor miért csak most, ha van magyar kar a MOGYÉ-n, akkor miért van angol is, ha vannak nyelvi jogok, akkor miért csak ennyi, ha van kulturális autonómia tanács, akkor ez azt jelenti, hogy feladtuk az autonómiát stb. Üres lózungok, üres kommunkáció, 22 éves politikai eredménytelenség áll szemben az RMDSZ által nyújtott tartalommal, eredményekkel – sommázott Kovács Péter.

A főtitkár cáfolta azt is, miszerint ezek a pártok megújulást hoznának az erdélyi magyar politikában.  „Ezek az emberek már 22 éve szerepelnek a politikában,  ez most a többedik nekirugaszkodásuk arra, hogy elérjék a céljukat, a hatalmat. A Tőkés-párt öt tagú elnökségéből három személy 89-ben kezdte a politikát. Tőkés László hoz megújulást az erdélyi magyar politikai életbe? Az a Toró T. Tibor hoz megújulást, aki két parlamenti képviselői mandátum után úgy fejezte be a munkáját, hogy Temes megye magyarsága parlamenti képviselet nélkül maradt? – mondta.

„Ha egy párt valaki újat akar felmutatni, akkor nem szabadna olyan mélyre süllyednie, mint ahogy azt elnökük, Toró Tibor megtette. Toró Tibor ugyanis azt állítja, hogy az RMDSZ megfélemlíti a jelöltjeiket. Amikor azonban megkérdezik őt, hogy van-e bizonyítéka, akkor azt feleli, hogy nincsen bizonyítéka erre.  Nos, Toró Tibor vagy tudatosan hazudik, vagy félre akarja vezetni a közösséget  Ez szégyen, ez mélységesen megszégyenítő a párt számára.  Ha arról szólna ez a párt, amit mond magáról, akkor azt is mondhatnám, hogy talán van létjogosultsága, de ez a párt nem szól semiről: egy nulla” – fogalmazott Kovács Péter az ETV-ben.