Márton Árpád a magyarellenes retorika térnyeréséről

2012.05.08. | Képviselőház

A Kovászna megyei képviselő napirend előtti hozzászólásában elmondta, hogy meglepte Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnöknek a kormány beiktatása során tartott beszéde, hiszen Kelemen Hunor, a volt miniszterelnök kormányát is azok között sorota fel, amelyek tettek a kisebbségi jogok szélesítése érdekében.

Márton Árpád szerint sajnálatos, hogy a marosvásárhelyi egyetem kapcsán ismét szegregációról beszélnek az új kormányt támogató politikusok és veszélyesnek tartja az Európában elharapozódó szélsőséges nacionalista párt-sikereket.

A képviselő kifejtette: egyáltalán nem megnyugtató, hogy miközben a Szociálliberális Unió tagjai a törvények és a házszabályok betartását követelték, a kormány beiktatásakor arra kényszerítették még a miniszterjelölteket is, hogy nyíltan felmutassák, miként szavaztak, valamint azt, hogy az általuk benyújtott választási törvényt úgy akarják elfogadtatni a Szenátus plénumában, hogy az nem kerül az ebből a célból létrehozott bizottság elé. A képviselő aggasztónak tartja ezeket a jeleket, mivel úgy látja: miközben az új kormány arról szónokol, hogy a központi és területi adminisztrációban csak helyettes államtitkári, illetve prefektusi szintig történnek tisztségviselő-cserék, aközben, akárcsak ’90 januárjában, a minisztériumokban és a megyei dekoncentrált intézményekben is elkezdődik az etnikai tisztogatás.