Márton Árpád: az ártatlanság vélelme a jogbiztonság sarokköve (AUDIÓ)

2016.04.06. | Képviselőház

Márton Árpád: az ártatlanság vélelme a jogbiztonság sarokköve (AUDIÓ)

„ Az elmúlt időszakban újabb és újabb támadások érték magyar közösségünket, 26 évvel a kommunista diktatúra bukása után újra azt tapasztaljuk, hogy az igazságszolgáltatás intézményeit is használják jogaink és javaink visszavonására. Hivatásos feljelentők, elfogult ügyészek és buzgón intézkedő hatóságok munkálkodnak azon, hogy megszerzett jogainkból visszavegyenek. Nem gondoltuk volna még pár évvel ezelőtt, de ma ismét ez az RMDSZ legfőbb teendője: megvédeni a közösséget, megteremteni a magyarok biztonságát. Éppen ezért a Szövetség parlamenti frakciói a Büntető-eljárási Törvénykönyv módosítására dolgoztak ki olyan javaslatokat, amelyek első körben a magyar közösség biztonságára vannak figyelemmel” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a Szövetség frakciója iktatta a Büntető-eljárási Törvénykönyv módosítását célozó törvény-tervezetet, amely összhangba hozná a romániai jogrendet a nemrég elfogadott, az ártatlanság vélelméről szóló EU-s irányelvvel.

Márton Árpád Kovászna megyei törvényhozó ismertette a konkrét módosításokat. „Az április 6-án iktatott tervezetben az RMDSZ azt kéri, hogy az ártatlanság vélelme biztosításának érdekében semmiféle hivatalos állami szerv ne beszélhessen úgy a vádlottakról vagy gyanúsítottakról, mintha már elítélt személyek lennének. Sőt azt is kérjük, hogy nyilatkozataikban ne nevezzék őket bűnözőknek, amíg nincs erre jogerős döntés. A másik fontos módosító-kötegünk arra vonatkozik, hogy egyetlen vádlottat vagy gyanúsítottat se lehessen arra kötelezni a per bármelyik fázisában, hogy magára valljon vagy másokat feljelentsen. Semmilyen kényszerítő eljárást ne foganatosíthassanak ellene annak érdekében, hogy e célt elérjék. Az eljárás során nem származhat hátrány az illető személy számára ezen okból” – tájékoztatott Márton Árpád parlamenti képviselő, majd hozzátette, hogy ezen cikkelyek betartása mentén nem lehet majd terroristának kikiáltani olyan személyeket, akikre nem vonatkozik egy jogerős döntés.

A Kovászna megyei képviselő továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a módosító jogszabály-javaslat részletesen szabályozná le azt, hogy miként lehet újratárgyalást kérni, amennyiben a vádlott távollétében születik meg ellene a döntés.

Hanganyag:
Márton Árpád nyilatkozata