Márton Árpád képviselő felszólalása

2012.03.06. | Képviselőház , Megemlékezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Márton Árpád keddi, napirend előtti képviselőházi felszólásában Bod Péter születésének 300 éves évfordulójáról emlékezett meg.

A képviselő úgy fogalmazott: „a nagy tudós életének tanulsága az, hogy ha tanulni akarsz, akkor sem a szegénység, sem az élet nehézségei nem tudnak ebben megakadályozni; ha tanulmányaidat külföldön is végzed el, visszatérhetsz hazádba még akkor is, ha ott nehezebb élni és szolgálhatod saját nemzetedet úgy is, hogy tiszteld a körülötted élő nemzeti közösségeket”. Fontos üzenetek ma, amikor sok fiatal külföldön keres boldogulást, amikor a nacionalista uszítás ismét kampányfogássá válik, amikor marosvásárhelyi román egyetemisták tűntetnek magyar társaik jogai ellen, és egyetemi tanárok nem hajlandók betartani a multikulturális egyetemre vonatkozó törvény előírásait – mondta a képviselő.  


Az RMDSZ az ellenzék által kezdeményezett két törvénytervezetnek a Képviselőház munkaügyi bizottságába való visszaküldését szorgalmazta kedden. A törvénytervezetek tárgya a 2001. április elseje előtti időszakban egyes munkacsoportokban tevékenykedő személyekkel szembeni diszkrimináció orvoslása. Az RMDSZ-nek is van ugyanebben a tárgyban a szakbizottság napirendjen szereplő külön törvénytervezete. Az említett két törvénytervezetet a plénumban elutasították volna, ha az RMDSZ nem lép közbe, így ezt a két törvénytervezetet, valamint az RMDSZ törvénytervezetét újból megtárgyalják majd a szakbizottságban, ahol már megoldás körvonalazódik arra, hogy az említett szakmai-társadalmi kategória kérdése méltányos megoldást nyerjen. A három tervezet együttes megtárgyalása lehetőséget ad minden politikai párt hozzájárulásához a probléma megoldása érdekében.