Márton Árpád: nem csorbulhatnak az erdélyi magyar közösség anyanyelv-használati jogai!

2017.11.24. | Anyanyelvhasználat
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Márton Árpád: nem csorbulhatnak az erdélyi magyar közösség anyanyelv-használati jogai!

„Azokon a területeken, ahol egy kisebbség számaránya meghaladja az 50 százalékot, a törvény jelenlegi előírásai szerint, a bírák és ügyészek kihelyezésekor, amennyiben két versenyvizsgázó azonos pontszámot ér el, elsőbbséget élvez az, aki ismeri az adott kisebbség nyelvét. Az RMDSZ módosító-javaslat dolgozott ki, amely a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényben, kiterjesztené ezt az előírást a bírói és ügyészi gyakornokokra is, és mindkét esetben az 50 százalékos küszöböt 20 százalékra csökkentené” – nyilatkozta Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője azt követően, hogy az alsóház szakbizottsága ennek a törvénynek a módosításáról tárgyalt.

A Szövetség szakpolitikusa rámutatott: a bizottság tagjai ellenezték a két RMDSZ-es törvényhozó, illetve a kisebbségek képviselőjének kivételével, a fent említett javaslatokat. Továbbá, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) frakciója a jelenlegi törvény fent említett cikkelyének a hatályon kívül helyezését javasolta, melynek értelmében, az ügyészi és bírói helyekre versenyvizsgázó jelentkezők esetében előnyt jelent a kisebbségi nyelv ismerete, ha az adott törvényszék vagy ügyészség területi illendőségében legalább 50 százalékos arányban él egy adott kisebbség.

„A román állam képviselői minden lehetőséget megragadva, készséggel ismételik, hogy Románia, kisebbségvédelem szempontból egy mintaállam. Ennek ellenére a kisebbségi jogok bővítése sem egy egyszerű feladat ma már, de a megszerzett jogok hatályon kívül helyezését is gyakran megkísérelik. Ezért kulcsfontosságú az erdélyi magyar közösség képviselete a törvényalkotásban, a döntéshozás minden szintjén és ezért van szükség egy olyan kerettörvényre, amely Európai Uniós szintű garanciát jelentene kisebbségvédelmi szempontból” – hangsúlyozta a Kovászna megyei törvényhozó az Európai védelmet jogainknak! kezdeményezésre utalva, majd hozzátette: „Az RMDSZ prioritásként határozta meg a nyelvi jogok bővítését az igazságszolgáltatás terén, ennek szellemében dolgozta ki és iktatta a fent említett két módosító javaslatot. Megengedhetetlen, hogy a magyar közösség jogos törekvéseit zsigerből utasítsák el, és törvénymódosítások útján próbálják a meglévő jogokat is megcsorbítani.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.