Márton Árpád: Romániának lépéseket kell tennie a nyelvi jogok betartására vonatkozóan

2015.02.24. | Képviselőház , Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Márton Árpád: Romániának lépéseket kell tennie a nyelvi jogok betartására vonatkozóan

Politikai nyilatkozatban hívta fel a Parlament alsóházának figyelmét Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője az anyanyelv nemzetközi napjának fontosságára és ennek történetiségére február 24-én. A székelyföldi törvényhozó elmondta: február 21-ét 1999-ben nyilvánította az anyanyelv nemzetközi napjává az ENSZ, mint az ismert 1952-ben az akkori Pakisztánhoz tartozó, bengáli nyelvet beszélő Bangladesben, az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Ezt követően tiltakozások kezdődtek Bangladesben, február 21-én a diákok az utcára vonultak és a rendőrség öt személyt megölt közülük.

Romániában, elméletben léteznek törvényes előírások a nemzeti kisebbségek anyanyelv-használatára vonatkozóan. Sajnos ezeket a kisebbségeket megillető jogokat a gyakorlatban nem alkalmazzák. A hatóságok sok helyen nem tartják be azokat a törvényes előírásokat, amelyek az állam jogrendjében szerepelnek: például a kétnyelvű feliratok vagy az anyanyelven történő szakoktatás esetében vagy nincsenek tekintettel arra, hogy törvény írja elő az ingyenes anyanyelv-használatot az igazságszolgáltatásban. Mi több, szankciókkal illetik azokat, akik ezeket a törvényes előírásokat gyakorlatba ültetnék. Romániának lépéseket kell tennie a nyelvi jogok betarttatására” – hangzott el a politikai nyilatkozatban.

 

A képviselő ugyanakkor, a Képviselőházban tapasztalt visszaélési kísérleteket is felelevenítette beszédében, amely szerint a képviselői eskü végén, anyanyelven is elhangzó esküt akarnák betiltani.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.