Máté András: a jövő évi költségvetés törvénytervezete számos hiányosságot mutat

2013.12.04. | Képviselőház , Szenátus

Máté András: a jövő évi költségvetés törvénytervezete számos hiányosságot mutat

Nem szavazták meg az RMDSZ törvényhozói az együttes képviselőházi és szenátusi plénum keretén belül megvitatott és szavazásra bocsájtott 2014-re vonatkozó az állam költségvetését szabályzó törvényt. A tervezet vitája során a 70 százalékos többség elutasította a Szövetség képviselői által benyújtott módosító javaslatokat.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője elmondta, hogy a jövő évi költségvetés törvénytervezete számos hiányosságot mutat, különösképp a szociális ellátások rendszerében, valamint az infrastrukturális befektetések terén. „Ilyen körülmények között az RMDSZ parlamenti frakciója nem tud egyetérteni a jövő évi költségvetéssel” – nyilatkozta Máté, aki kiemelte: „bár számos társadalombiztosítási kérdésben növekedést ígért a kormány, a számok nem igazolják ezt, ugyanis a növekedés alig vagy egyáltalán nem fedezi az infláció mértékét.”

„A költségvetés nem fedezi azokat az infrastrukturális fejlesztéseket és egyáltalán nem előrelátható, hogy milyen projekteket fognak finanszírozni” – részletezte Máté András. A frakcióvezető továbbá kifejtette, hogy a Szövetség nem tartja elfogadhatónak azt az eljárást sem, ahogyan a kormánytöbbség a költségvetés vitáját lebonyolította.

Mint ismeretes, az RMDSZ 85 módosító javaslatot fogalmazott meg az 2014-es állami költségvetés törvénytervezetéhez, amelyeket a szakbizottságban és plénumban egyaránt elutasítottak.