Máté András: az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghozott döntések miatt is szigorítani kell az ügyészek és bírók felelősségre vonásán

2015.06.10. | Képviselőház , Jogi ügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Máté András: az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghozott döntések miatt is szigorítani kell az ügyészek és bírók felelősségre vonásán

Az ügyészek és bírák jogállását szabályzó törvényt módosítanák a törvényhozók azzal a jogszabály-javaslattal, amely szigorítana ezen személyek felelősségre vonásán, amennyiben  gondatlan döntéseket hoztak, illetve önhibájukból tévedtek.  

A jogszabály-tervezet általános vitáján Máté András Levente, az RMDSZ frakcióvezetője elmondta, korábban kérdést intézett Románia igazságügyi miniszteréhez abból a célból, hogy pontos számadatokkal tudja alátámasztani az Emberi Jogok Európai Bírósága által Romániának bírói tévedések miatt kirótt büntetéseket. „A válaszban az szerepel, hogy 2012–2013-ban Románia köteles volt az Emberi Jogok Európai Bíróságának több mint 17 millió lej kártérítést kifizetni a bírói tévedések miatt. Mindezek után szükségesnek tartjuk, hogy az önhibájukból elkövetett tévedések miatt az ügyészek és a bírák jogállásán szigorítsunk” – ismertette Máté András Levente Kolozs megyei parlamenti képviselő.

 

Máté példaként egy olyan nő esetét taglalta, akit 6 hónapra elítéltek, majd kiderült, hogy ez nő nem követett el bűncselekményt: „elfogadhatatlan, hogy a bírói és ügyészi tévedések miatt, ártatlan embereket szabadságjoguktól megfosszanak. Ilyen körülmények között mennyire nevezhetőek hitelesnek a meghozott döntések, ha ártatlan állampolgárokat csuknak le. Úgy gondoljuk, hogy a bírákat és az ügyészeket felelősségre kell vonni a meghozott döntéseik nyomán, hiszen egy állampolgár szabadságjogától való megfosztását nem lehet anyagi értékkel kártéríteni”. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.