Máté András kampányhíradó

2012.11.16. | Kolozs , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Máté András kampányhíradó

Házról házra, ajtóról ajtóra járta végig csütörtök délelőtt Magyarkapust Máté András Levente, Kalotaszeg képviselőjelöltje. A kampány előtti hetekben önkéntesei segítségével térképezte fel a régió magyarságának gondjait.

A településen elsősorban azokat a lakosokat látogatta meg a jelölt, akik jelezték: szeretnének személyesen találkozni vele. Nem igaz, hogy nincsenek gondjaik, nem igaz, hogy minden rendben van a településen. Ennek ellenére sok derűs arcú ember nyitott ajtót: meséltek és biztatták a jelöltet. Tudják, mekkora veszélyekkel jár az, ha december 9-én nem mennek el szavazni. Nem tesz jót egyáltalán közösségünk esélyeinek az, hogy a román mozgósítás mellett két alakulat indul a magyar szavazatokért, éppen ezért a  választókkal való személyes találkozásra épülő kampánya keretében Máté András a jelenlét fontosságára, közösségünkkel szembeni felelősségünkre hívja fel a magyar emberek figyelmét. A találkozósorozat ma Kiskapuson folytatódik, ahol 19 órától falugyűlésre kerül sor.

 

***A kalotaszegi magyar oktatás jelenéről, jövőjéről, közönyről, kiábrándultságról, és magyarellenes hangulatról egyaránt szó esett csütörtökön azon a bánffyhunyadi tanácskozáson, amelyen Máté András Levente Kalotaszeg képviselőjelöltje, a helyi RMDSZ választmánya és magyar pedagógusok, iskolaigazgatók vettek részt. Szó esett a bánffyhunyadi magyar iskola létrehozásáról, amelynek ötlete 2007-re nyúlik vissza, azonban nem volt soha a városnak olyan összetételű helyi tanácsa, amely megszavazta volna az intézmény létrehozásáról szóló határozatot.

Ebből kiindulva a jelenlévők beszámoltak arról is, hogy június óta – a helyhatósági választási eredményeknek miatt – iskoláink igazgatótanácsából sok helyen kiszorultak a magyarok. Ilyen körülmények között eredménynek számít egy kétnyelvű tábla kihelyezése, de minden napnak megvan a harca, naponta lobbizni kell azért, hogy mindazt amit elértünk, ne lehessen egy mozdulattal lesöpörni az asztalról.

A pedagógusok egy része megfogalmazta: három hét múlva sorsdöntő választások lesznek Romániában, meglátásuk szerint Máté András Levente az a jelölt, akinek reális esélyei vannak arra, hogy mandátumot szerezzen Kalotaszegen. A magyar emberekben tudatosítani kell, hogy semmi, amit 23 alatt elértünk nincsen kőbe vésve, a közöny és a távolmaradás hosszú időre veszélybe sodorhatja  kisebbségi létünket.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van az ilyen jellegű megbeszélések rendszeressé tételére, hiszen a hatékony kommunikáció szavatolni tudja azt, hogy elért eredményeinket tudatosítani tudjuk az érintettekben. A magyarellenes közhangulat, és a román választók mozgósítása mellett minden magyar szavazatra szükség lesz december 9-én ahhoz, hogy Kalotaszeg ne veszítse el magyar képviseletét.

 

***Néhány nappal ezelőtt Nyárszóban és Sárvásáron falugyűlések keretében került sor e két település legégetőbb gondjának – a vízbevezetés nehézségének – megvitatására  Körösfő község vezetőivel és a helyi lakosokkal. Máté András Levente képviselőjelölt akkor elmondta: nem szeretne felelőtlen ígéreteket tenni, de akárcsak eddig, ezután is lobbizni fog azért, hogy minél előbb elkezdődhessenek a munkálatok a két településen. A megyei tanács alelnökétől, a régió szenátorjelöltjétől, Vákár Istvántól megtudtuk: a testület tegnap elfogadta azt a határozatot, amely tartalmazza a vízhálózat bővítésére kiutalt pénzösszeget Körösfő községre vonatkozóan. Ilyen körülmények között a helyi önkormányzat nagy valószínűséggel záros határidőn belül nekiláthat a munkálatoknak, amelyek révén Nyárszó és Sárvásár lakóinak első számú gondja orvoslást nyer.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.