Máté András Levente: a magánszemélyek fizetésképtelenségét szabályzó törvény elfogadása által az Európai Uniós tagországok mellé zárkózunk fel

2015.05.20. | Képviselőház , gazdaság

Az RMDSZ megszavazta a magánszemélyek fizetésképtelenségére vonatkozó törvénytervezetet. Nagy szükség volt erre az intézkedésre, Romániában nem létezett ezidáig egy ilyen jellegű törvény, amely azokon a személyeken segít, akik nem tudják időben törleszteni a hiteleiket. Gyakorlatilag csődvédelmet kérhetnek azok a magánszemélyek, akik úgy ítélik meg, hogy nem tudják tovább fizetni tartozásaikat” – ismertette Máté András Levente, az Szövetség Képviselőházi frakciójának vezetője szerdán, május 20-án a plénumi végszavazást követően.

A jogszabály megteremti a törvényes keretet arra, hogy egy egyszerűsített és hatékony kidolgozott terv alapján ezen személyek fedezhessék tartózásaikat.

„Románia a törvény megszavazása által az Európai Uniós tagországok mellé zárkózik fel. Reméljük, hogy az államelnök mielőbb kihirdeti és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ugyanakkor ez a jogszabály segítséget nyújthat azon személyeknek is, akik svájci frankban vettek fel hitelt és ennek törlesztése nagy gondokat jelent számukra.” – tájékoztatott a frakcióvezető.