Máté András Levente: a Román Televízió problémáira nem nyújt megoldást a szociáldemokrata kezdeményezés

2016.03.15. | Képviselőház

Pénzügyileg nem nyújt megoldást a Közszolgálati Televízió (TVR) jelenlegi helyzetére a szociáldemokrata szenátor azon törvénykezdeményezése, amelyet ma elutasítottunk a képviselőház kulturális bizottságában. Az RMDSZ nem támogatta a jogszabály-módosítást, hiszen az nem oldaná meg a Televízió problémáit, ha különválasztanák a vezérigazgatói és az elnöki tisztségeket a vezetőtanácsban. A közszolgálati TV-nek az államnak fizetendő adósságának eltörlése, egy átfogó átszervezés és csődeljárás jelentene megoldást” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóházának kulturális szakbizottságában a szociáldemokrata Gerogica Severin módosító-törvényjavaslatát elutasították a jelenlévők.

Máté András, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője továbbá elmondta, hogy a közszolgálati televíziót nem szabad egy tető alatt kezelni a közszolgálati rádióval: „két különálló sajtóorgánumról beszélünk, és meg kell találni a módját annak, hogy a jelentős adósságot felhalmozó Román Televízió helyzete mielőbb megoldódjon és folytathassa közszolgálati feladatait.”

A szociáldemokrata törvénymódosító javaslat a 41/ 1994-es törvény módosítását célozza, amely a Román Rádió és a Román Televízió működését szabályozza. 13 képviselő szavazta meg a jogszabály-módosítást elutasító jelentést a szakbizottságban, valamint 12-en szavaztak ellene, illetve ketten tartózkodtak. A képviselőház plénuma szavaz majd ezt követően erről.