Máté András Levente: az egészségügy biztosítson magyar ajkú személyzetet a páciens pontos tájékoztatása érdekében

2013.05.09. | Egészségügy , Nyelvi jogok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Máté András Levente: az egészségügy biztosítson magyar ajkú személyzetet a páciens pontos tájékoztatása érdekében

„Magyar nyelven érdeklődhetnek a páciensek az egészségügyi ellátó rendszerekben, amennyiben az RMDSZ képviselőházi frakciója által, a május 8-án benyújtott törvénymódosító indítványt elfogadják” – mondta el Máté András Levente Kolozs megyei parlamenti képviselő, a törvénymódosító indítvány kezdeményezője.

A törvénykezdeményezés, a 2006-ban életbe léptetett egészségügyi törvény kiegészítését szolgálja. Máté András Levente kifejtette, hogy az indítvány az egészségügyi ellátást biztosító egységekben a pácienseket anyanyelven történő tájékoztatása és kezelése mellett, még két fontos témakört pontosítana: az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességét, illetve bevezetné az egészségügyi biztosítás kifizetésével elmaradt személyek adósságaira vonatkozó felszólítást.

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója a jogszabály módosító kezdeményezésében kéri, hogy azokon településeken ahol, húsz százalék fölött laknak magyarok, az egészségügyi ellátásban biztosítsanak magyar ajkú személyzetet a páciens pontos tájékoztatása érdekében”- fogalmazott a Máté András Levente, a törvénymódosítás kezdeményezője.

„Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, az Európai Unióban történő ideiglenes tartózkodás során használható. Az EU bármelyik 27 tagállamában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe lehet venni az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van. Romániában kibocsájtott kártya fél évig érvényes, a törvénykezdeményezésben két évre hosszabbítanánk az okmány érvényességét, ezáltal is megszüntetnénk azt a bürökrácát, amely az igényléssel jár”- részletezte Máté az indítvány második témáját.

A módosító javaslat harmadik pontja azoknak a személyeknek kedvezne, akik elmaradtak az egészségügyi-biztosítási járulék kifizetésével. „Azon személyek, akik az egészségügyi pénztárnak tartóznak, több évre visszamenőleg kell fizetniük a járulékot és a felárat az elmaradásért. Törvénykezdeményezésünk bevezetné azt, hogy az egészségügyi pénztár körül-belül két hónappal, a kifizetés dátuma előtt figyelmeztetesse a lakosságot, az egészségügyi-biztosítási járulék kifizetéséről” – zárta tájékoztatóját Máté András Levente RMDSZ-es képviselő.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.