Máté András Levente az egyszerű indítványról: a romániai magyarok biztonságát szolgáló alapvető jogokat nem nevezhetjük luxuscikknek

2016.04.04. | Képviselőház

„Az alapvető emberi- és szabadságjogok luxustermékeknek való nyilvánítása megkérdőjelezi ezek betartását. Amennyiben az alapvető emberi jogok fényűzésnek minősülnek, akkor Románia lakosságának és az itt élő magyaroknak a biztonsága is annak minősül. A magyar emberek biztonságát pedig nem fényűzésben mérjük. Békében, alapvető jogaink birtokában és ezek problémamentes gyakorlásában szeretnénk élni. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakminiszter luxuscikknek tekintse a demokráciát szolgáló alapjogokat.  Amikor ezek a jogok csorbulnak, megszűnnek létezni, a demokrácia és a jogállam alapjai szűnnek meg, biztonságunkat kérdőjelezzük meg” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlament alsóházának április 4-i ülésén, amelyen a Szövetség és az ALDE által kidolgozott egyszerű indítványt vitatták a törvényhozók.

Az egyszerű indítvány a jelenlegi igazságügyi miniszter leváltását célozza. Az igazságügyekért felelős szaktárca vezetője úgy vélekedett a hatos számú sürgősségi kormányrendelet tartalmáról, hogy „nem a jogok és szabadságok visszaszorítását, hanem ellenkezőleg, ezek hatékonnyá tételét szorgalmazza. Amikor a bűnügyi nyomozás és a bűnözés visszaszorítása gyengélkedik, az emberi jogokról beszélni egy elméleti luxuscikk.”

Máté András Levente felszólalásában kifejtette, hogy egy jogállamban nem lehet elfogadni az alapvető emberi jogok csorbítására vonatkozó törekvéseket, hiszen a jelenlegi geopolitikai helyzetben ezek a jogok nyújtják elsőfokon a legnagyobb biztonságérzetet minden polgár számára.

„Nekünk az a feladatunk, hogy az emberek biztonságérzetét megerősítsük, nem pedig az ilyen jellegű megnyilatkozásokkal gyengítsük, érvénytelenítsük ezeket. Románia Alkotmánya számos hiányossága mellet, ebben a tekintetben megvédi a szabadság és emberi jogokat, több mint 20 cikkelyben taglalja, valamint törvénykezési prioritást nyújt azon nemzetközi jogszabályoknak, amelyek az állampolgárok jogaira vonatkoznak” – fogalmazott az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője, majd hozzátette, hogy az ilyen jellegű nyilatkozatok az Európai Unió alapjaival is szembemennek.

Az egyszerű indítványt 53 képviselő látta el kézjegyével, erről szerdán, április 6-án szavaz majd a képviselőház plénuma. A szakminisztert csak abban az esetben lehet leváltani, amennyiben a képviselők egyszerű többséggel (fele plusz egy) támogatják az indítványt.