Máté András Levente: az emberi jogok nem képezhetik vita tárgyát, ne faragjanak luxuscikket a demokráciát szolgáló alapjogokból

2016.03.30. | Képviselőház

www.facebook.com/europeanparliament

Románia igazságügyi minisztere vegye figyelembe az EU által biztosított alapjogokat, és nyilatkozatai által ne az állami intézmények érdekeit próbálja védeni, hanem az állampolgárok sérthetetlen alapjogaiért emeljen szót. Elfogadhatatlan, hogy egy volt európai uniós tisztségviselő elméleti luxuscikknek nevezze az emberi jogokat” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a Szövetség és az ALDE egyszerű indítványt dolgozott ki és iktatott a képviselőházban, Raluca Pruna igazságügyi miniszter március 11-i sürgősségi kormányrendelet kapcsán elhangzott nyilatkozatára reagálva.

Az igazságügyekért felelős szaktárca vezetője úgy vélekedett a hatos számú sürgősségi kormányrendelet tartalmáról, hogy „nem a jogok és szabadságok visszaszorítását, hanem ellenkezőleg, ezek hatékonnyá tételét szorgalmazza. Amikor a bűnügyi nyomozás és a bűnözés visszaszorítása gyengélkedik, az emberi jogokról beszélni egy elméleti luxuscikk.

Máté András Levente elmondta: „egy demokratikus államban az emberi jogok nem képezhetik vita tárgyát. Aggodalomra adnak okot az effajta megnyilatkozások. Úgy, ahogyan az egyszerű indítvány szövegében is megfogalmaztuk, az igazságügyi miniszter nem lehet csak azon hatalmat gyakorló állami intézmények fővédnöke, amelyeket nem a nép választott meg. Ezen intézmények Romániában gyakorlatilag teljhatalmat élveznek, és politikai, adminisztratív, morális és büntetőjog szempontjából felelőtlenül járnak el. Számunkra elfogadhatatlan az a tény, hogy az Európai Uniót olyan tisztségviselők szolgálják, akik az EU alapértékeitől eltekintenek, és azok megkerülését szorgalmazzák. A közösség biztonságát a demokrácia alapjainak számító emberi jogok adjak.” A Kolozs megyei képviselő továbbá hangsúlyozta, hogy a Raluca Pruna-féle nyilatkozatok a jogállamiság alapelveinek mondanak ellent, valamint az igazságszolgáltatás csak akkor működőképes, ha az állampolgárok jogait és szabadságát védelmezi, nem pedig az erőfitogtató állami intézmények érdekeit.

Az egyszerű indítványt március 30-án jelentette be a képviselőház elnöke a plénum előtt, amelyet legalább ötven képviselőnek kellett ellátnia kézjegyével. Ezt követően hat nap áll a parlament alsóházának rendelkezésére, hogy az indítványt szavazásra bocsáthassa. A szakminisztert csak abban az esetben lehet leváltani, amennyiben a képviselők egyszerű többséggel (fele plusz egy) támogatják az indítványt.