Máté András Levente: megakadályoztuk a román himnusz lejátszására vonatkozó jogszabály bővítését a szakbizottságban

2016.09.27. | Képviselőház

Fotó: Gábor Lajos

Megakadályoztuk a román himnusz lejátszására vonatkozó törvényes keret bővítésére kidolgozott jogszabálytervezetet a szakbizottságban” – mutatott rá Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az követően, hogy a jogi szakbizottság leszavazott egy újabb, a szociáldemokraták által kidolgozott nacionalista töltetű jogszabálytervezetet. A tervezet kötelezővé tenné a román himnusz lejátszását minden korosztály számára az országos szinten megszervezett sporteseményeken.

Máté András úgy véli, hogy a törvénytervezet indoklásában erőltetett, nacionalista-töltetű megfogalmazások szerepelnek, amelyek nincsenek összhangban a sport által képviseltekkel.

Nem attól lesz egy középiskolás jó sportoló, ha a mérkőzést követően kihúzza magát és lejátsszák neki a román himnuszt” – fogalmazta meg véleményét Máté András Kolozs megyei parlamenti képviselő. A tervezet negatív véleményezéssel kerül a képviselőházi plénum napirendjére, a parlament felsőháza megszavazta már, azonban az alsóház dönt véglegesen ebben a témakörben.