Mától biztosítja a kisgyerekes anyák munkahelyekre való fokozatos visszatérését Hargita Megye Tanácsa

2016.11.08. |

Segítenék az anyák visszatérését a munkahelyekre, aktív szerepvállalásukat, illetve azt kell elérni, hogy integrálásukat a közösség is fontosnak érezze, ne csupán kötelezettségnek – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a gyestörvény módosításának kapcsán tartottak a csíkszeredai megyeházán november 8-án. Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a gyermeknevelési szabadságról a munkaerőpiacra visszatérő anyák segítésének lehetőségeiről folytatott konzultációsorozatot az elmúlt időszakban, a módosító javaslatot az RMDSZ honatyái dolgozzák ki és nyújtják be. A sajtótájékoztatót Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsa család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottságának elnöke és Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője tartották.

Tánczos Barna szenátorjelölt Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsának elnökeként személyesen is részt vett a konzultációkon, amelyekből, mint mondta, azt a pozitív következtetést vonta le, hogy az anyák nem a segély növelését kérik, hanem aktív szerepet akarnak vállalni a társadalomban. Éppen ezért támogatni kell a fokozatos visszatérésüket a munkahelyre és a részmunkaidőben való munkavállalást, illetve a távmunka, az otthonról, családi környezetből végezhető munka lehetőségét – emelte ki a szenátor.

Az RMDSZ kiemelt figyelmet fordít választási programjában a magyar családok jólétének és biztonságának megteremtésére: minimálbér-emeléssel, adókedvezménnyel és rezsicsökkentéssel kíván segíteni a családokon, hogy a gyereknevelés ne jelentsen terhet az Erdélyben, Székelyföldön élő szülőknek.

Korodi Attila képviselőjelölt is azt hangsúlyozta, hogy az anyák integrálása fontos kell hogy legyen, nem csupán kötelezettség. Legyenek számukra átképzési és újraképzési programok, hiszen sokan több mint két év után térnek vissza szakmájukhoz, és ezt az irányvonalat tartani kell a pályázati kiírásokban is. A bébiszitterjegyek körül folyamatos vita van – mondta a képviselő, de akár az ételjegyek vagy az üdülőjegyek, ezek bevezetése motiválja a munkavállalót, és tehermentesíti a munkaadót az adófizetés alól. Ez pedig segítené az anyák mihamarabbi visszatérését, az életképes családok meglétét a társadalomban – mutatott rá Korodi Attila.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának eddigi törekvéseit ismertette, hiszen egyedüli megyei tanácsként az országban támogatja pályázati rendszerén keresztül azokat a civil szervezeteket, amelyek családbarát programokat szerveznek. Az egyik legfontosabb intézkedésük volt, hogy létrehozták a családokkal foglalkozó szakbizottságot, illetve folyamatosan vannak nagycsaládosokat támogató pályázati kiírásaik. Továbbá együttműködnek az egyházakkal, amelyek nagyban segítik a családprogramokat. Nagy terhet vesznek le sok család válláról azzal, hogy támogatják a nappali központok működését, amelyeket a kalákaprogramból is megerősítettek, ezt a tevékenységet pedig a jövőben is folytatni kell – jelentette ki a megyeelnök. Hargita Megye Tanácsa folyamatosan alkalmaz fiatalokat, így állandóan vannak olyan munkatársak, akik gyereknevelési szabadságukat töltik. Borboly Csaba ismertette, hét éve annak, hogy fél órával csökkentették a kisgyerekes anyák napi munkaidejét, és mától bevezetik a fokozatos munkába állást: a gyereknevelésről visszatérő anyák első hónapban napi két órát, második hónapban négy órát, harmadik hónapban hat órát dolgoznak, és a negyedik hónaptól vezetik be a nyolc órás munkaidőt a fél órás kedvezménnyel. Ez érvényes azokra is, akik kevesebb mint négy hónapja tértek vissza az intézménybe. Ezek az intézkedések példaértékűek, hangsúlyozta a megyeelnök, hiszen, mint mondta, a kedvezmények nem befolyásolják az intézmény hatékony tevékenységét. Borboly Csaba még megoldatlan problémaként a gyerekek vakációk idején történő elhelyezését nevezte, mivel még nem sikerült olyan foglalkoztató központokat kialakítani, ahol felvigyázzák a gyerekeket munkaidő alatt. A megyei tanács alintézményeiben, például a kórházban, szükség van a szolgáltatások bővítésére, és továbbra is prioritás lesz minden olyan tér kialakítása, felújítása, amely a gyerekes családokat segíti – hangsúlyozta a megyeelnök.

Barabás Csaba elmondta: a konzultáció alatt térségenként egyeztettek a kismamákkal, anyákkal, munkaadókkal és a vállalkozói szervezetekkel. Ennek eredménye alapján a problémák két csoportba sorolhatók: egy részük helyben megoldható, másokhoz törvénymódosítás szükséges. Mint Barabás Csaba hangsúlyozta, nem kötelezni kellene, hanem érdekeltté tenni a munkaadókat az anyák alkalmazásában. Erősíteni kellene az önkormányzatok családbarát politikáját, helyileg továbbá meg lehet oldani a gyerekek elhelyezését, például bölcsődék, foglalkoztató központok létrehozásával. Informálni is kellene a kismamákat az aktuális szabályozásokról, hiszen nincsenek napirenden a változtatásokkal, mivel csak bizonyos periódusokban érdekeltek. A kórházi ellátáson is kellene változtatni, hogy betegség esetén ne csak az anya, hanem az apa is befeküdhessen a gyerekkel. Finanszírozással, árkedvezménnyel lehetne támogatni a nagycsaládosokat a szabadidős és sporttevékenységeken való részvételben. A fejlesztési ügynökség javasolja a Családbarát önkormányzat díj létrehozását, amelyet évente osztanának ki a megyében civil szervezetek ajánlására. A további javaslatokhoz már törvénymódosítás szükséges: az állam biztosítson adókedvezményt az anyákat alkalmazóknak, a fiatalok alkalmazásához hasonlóan, és adjanak lehetőséget a fokozatos – 2-4-6-8 órás munkaidős – visszatérésre a munkahelyre. Továbbá a gyes ideje alatt legyen lehetőségük az anyáknak az ingyenes átképzésre, mivel ez segíti a későbbi munkavállalást. Legyen törvényesen elismert a bébiszitterkedés, illetve a munkaadó az ételjegyekhez hasonlóan biztosítson bébiszitterjegyeket a dolgozó kisgyerekes szülőknek, ismertette a javaslatokat Barabás Csaba.

Kolozsvári Tibor kijelentette: a népesedéspolitikát, a családok megerősítését támogatják. Több helyi önkormányzat befektet a családbarát környezet megvalósításába, ezért a Családbarát önkormányzat díjnak nem csak szimbolikus jellege lesz.